A brüsszeli magyar szőnyeg

Szegedi Csanád is megnézte közelről a Brüsszelben kiállított magyar szőnyeget. Még megvan mind a 48-as térkép, mind nemzeti írásunk, a székely-magyar rovás.

 

Rovás az EU-ban

Szegedi Csanád a Facebookon tette közzé tapasztalatát és fényképét a rovásírásos szőnyegről:

Rengeteg emailt kaptam a magyar uniós elnökség kezdetén Brüsszelben kiállított óriásszőnyeggel kapcsolatban. Én is olvastam róla előzőleg, hogy paranoid magyargyűlölő politikusok kifogásolták a szőnyegen lévő Magyarország térképet, és annak állítólagos letakarását. A szőnyeggel kapcsolatos megkeresésekben igencsak különböztek a vélemények is: egyik azt kifogásolta, hogy miért magyar jelképekbe törlik a lábukat Brüsszelben, a másik kimondottan arra buzdított, hogy távolítsam el a letakarásokat a magyar jelképekről.

Ezért külön örültem, amikor a múlt hét folyamán az Európai Tanács épületében akadt egy megbeszélésem, gondoltam a szőnyeg-kérdésnek is utánajárok. Lelkiekben felkészültem, hogy ha kell, akkor valóban helyben eltávolítom a letakarást a Magyarország térképről.  Ehhez képest csalódás volt, amit találtam, és ugyanakkor kellemes meglepetés. Az aula közepén lefektetett szőnyeg már el volt kerítve, mindenkinek körbe kellett menni. Közelebbről megvizsgálva nekem kimondottan tetszett az alkotás. Nagyjaink, Mátyás király és Széchenyi mellett ott volt az Árpád-sávos alapokon nyugvó Rákóczi-zászló és az ősi magyar rovásírásos abc is.

 

Szegedi Csanád felvétele a szőnyegen lévő rovás-abc-ről.

Az 1848-as térképet nem kellett kiszabadítanom, mert ott volt teljes valójában, Erdéllyel, közvetlenül Oláh-ország felett.  Mivel laminált szőnyegről van szó, ezért a “lábtörlés” is nehézkes ebben az esetben, olyan könnyen tisztítható mintha linóleum padlót mosnánk fel. Abban a pillanatban arra gondoltam, hogy bárcsak ilyen könnyen takaríthatnánk le minden mocskot nemzetünk jelképeiről a valóságban is, már rég nem itt tartanánk.

(Szegedi Csanád)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share