Rovás az EU székházban

Óriási, 202 nm-es kultúrtörténeti szőnyeggel díszítették az Európai Unió Tanácsa brüsszeli székházának átriumát a magyar EU elnökség idejére. A szőnyegen látható a miklósvári rovás ABC is! 

 

A magyar kultúra jelképei

A Rovás.info utánajárt, milyen rovásábécé került rá a kultúrszőnyegre. Pápai Lívia, a szőnyeg tervezője kérésünkre elküldte az eredeti képet, amellyel dolgoztak. Ez a miklósvári (nikolsburgi) rovásemlékünket mutatja be. A szőnyegre az ábécé első három sora került fel, csak az ún. TPRUS jel maradt ki. Mindenesetre az utolsó jelcsoport különösen jól mutat Brüsszelben, hiszen ez a keresztény gyökerekre (is) utal, az ősi írásunkon túl: a jelcsoport olvasata ugyanis: ÁMEN.

Az Eu2011 cikke a kultúrszőnyegről:

Rovás a magyar EU elnökség tiszteletére 

Aki végigsétál a szőnyegen, bepillantást nyerhet Magyarország történetébe és kultúrájába. A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse a Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületet, ahol a Tanács és a különféle munkacsoportok üléseit tartják. A közel háromtonnányi kiállítási anyag 2011. január 10-én érkezett meg Brüsszelbe.

A 202 négyzetméteres kultúrtörténeti szőnyeg Pápai Lívia magyar textilművész monumentális alkotása. Szimbólumrendszerét a magyar történelemhez, kultúrához és tudományhoz szorosan kapcsolódó elemek alkotják. Megjelenik rajta például Szent István, az első magyar király, Szent László, Zsigmond, Mátyás, Széchenyi, Liszt vagy Vasarely. Ugyancsak a monumentális alkotásra került a Kempelen-féle sakkgép, a Bíró László által szabadalmaztatott golyóstoll, Asbóth Oszkár speciális légcsavarja, a Zsigmond-kori csontnyereg, a rovásírásos abécé, illetve a Zsolnay cég honfoglalás kori motívumokkal ékes kerámiájának képe, és a Rákóczi-zászló is.

A szőnyegen található két térkép egyike az 1848-as Forradalom és Szabadságharc korabeli Habsburg Birodalmat ábrázolja, a másik pedig Magyarország legrégebbi, ismert nyomtatott térképe, 1528-ból.

 

Nagy nemzeti szimbólumok

Nem hiányoznak a szőnyegről a nagy nemzeti szimbólumok sem, így a kokárda, a turul, a Rákóczi-zászló és a Martinovics-fa. Építmények közül a Mátyás templom, az Esterházy-kastély, a Lánchíd, és az Iparművészeti Múzeum került az alkotásra. Pápai Lívia személyes ügyének tekintette, hogy kifejezetten női vonatkozású elem is helyet kapjon a kultúrtörténeti szőnyegen, így esett a választás a Lórántffy család címeres oltárkendőjére és a Ferenc József feleségét, Erzsébetet (Sissit) lovaglás közben ábrázoló festményre.

A kultúrtörténeti szőnyeg páratlan összefogással jött létre, hiszen több múzeum, intézmény és alapítvány segített, hogy a szőnyegre álmodott képekről nagyfelbontású felvételek készülhessenek. Segítséget nyújtott a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának Vasarely Múzeuma, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum.

Emellett több más magyar műalkotás, illetve kreatív műtárgy kapott helyet a díszítésben. A magyar installációban szerepet kap az irodalom és a zene mint a magyar kultúra két fontos ?nagykövete?. A magyar soros elnökség féléves periódusára készített kultúrtörténeti szőnyeg, zenélő fotel és az egyéb kreatív elemek nem pusztán a dekorációt szolgálják, hanem aktivitásra ösztönzik a látogatót.

Kiemelkedően ötletes és kreatív

Az EU Tanácsának illetékes szakemberei a magyar dekoráció tervét kiemelkedően ötletesnek és kreatívnak, illetve az elmúlt időszak legjobb alapelgondolásának tartják. A kreatív koncepció kidolgozásakor a ?lehetőség? (?potential?) fogalomköre került fókuszba. Eszerint Magyarország a lehetőségek országa, Európa pedig a lehetőségek kontinense. Az alapkoncepció ötletgazdája Lengyel Roland, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kreatív tanácsadója.

A szőnyeg az EU-elnökségi feladatok végrehajtásáért felelős Külügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előzetes engedélyével készült. A Justus Lipsius épület dekorálására bruttó 50 millió forint keretösszeg állt rendelkezésre. A forrást a Külügyminisztérium biztosította, a kreatív koncepció megalkotásával és megvalósításával a Hungarofestet bízta meg.

(www.eu2011.hu – Rovás.info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share