Fából fém rovástábla

Csoda történt: leleményes gyöngyöshalásziak fából készítették el az egységes rovástáblát, melyet Vona Gábor személyesen avatott fel. Frissítés: 2 nap alatt ellopták!

 

Fából rovás fémtábla

Gyöngyöshalászon 2010. február 18-án rovásos helységnévtábla avatóra került sor. A meglévő helynévtábla mellett ugyanolyan nagyságban fából készült el a rovásos helynévtábla. Az avatásról videó is készúlt, ahol 9:30.tól láthatjuk a rovástáblát (lásd a cikk végén).

 

Barikád.hu cikke a táblaavatásról:

Szegedi Csanád, a Jobbik országos alelnöke és európai parlamenti képviselője 2010. nyarán hirdette meg a Jobbik azon misszióját, miszerint a székely-magyar rovás ABC és írás kötelező tananyag legyen iskolákban valamint azt, hogy a magyar állam anyagilag is támogassa, hogy a településnevek az útjelző táblákon rovásírással is feltüntetésre kerüljenek. 2010 novemberében pedig az EP képviselő célként tűzte ki azt, hogy idén mintegy 100 helyen álljon a rovásírásos helységnévtábla. Az azóta eltelt pár hónap alatt számos helyen avatták fel az útjelző táblákat, a mai napon pedig felállították Heves megye első rovásírásos táblát Gyöngyöshalászon, melyet Vona Gábor, a Jobbik elnöke avatott fel. A székely-magyar rovásírásos táblák a kárpát-medencei magyarság összetartozását és a dicső múltunkhoz való visszatérést szimbolizálják. 

Gyöngyöshalászon mintegy 100 helyi lakos részvételével adták át a megye első rovás írásos helységnévtábláját, hamarosan azonban Visontán, Gyöngyösön és Hatvanban is állni fog egy-egy. Szabó Gyula, Gyöngyöshalász alpolgármestere szerint ebben a táblában gyökerezik múltunk, magyarságunk. Elmondta: az ősi magyar írásmódot gyermekeinknek is meg kellene tanulniuk, hiszen büszkének kell lennünk elődeinkre. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint egy város, falu vagy közösség vezetőinek nem csupán az anyagi javakat kell megteremtenie a lakosság számára, hanem szellemi táplálékot is kell nyújtaniuk. Véleménye szerint a mai nap pontosan erről szól, hiszen akinek nincs múltja, nincs jelene sem – tette hozzá. ?Egy vérből valók vagyunk Atillával, az ő unokái vagyunk? – jelentette ki, majd hozzátette, hogy a magyar kultúra egy dicső, ősi kultúra, nem pedig olyan ?szedett-vedett?, mint amilyennek el akarják velünk hitetni, a mi kultúránk nem alábbvalóbb más nemzeténél.

A politikus legfontosabb célként jelölte meg azt, hogy a felnövekvő generációnak megadjuk azt a lehetőséget, hogy visszatérjen gyökereihez. Véleménye szerint a rovásírásos helységnévtábla is azt jelképezi, hogy magyarként küldetésünk van, hiszen magyarnak lenni a leggyönyörűbb dolog a világon.
A hun-magyar rovásírás több ezer éves múltra tekinthet vissza, nem mellesleg az észak-európai rúna vagy rovásírás is rokonságot mutat e kultúrkincsünkkel. Őseink egyes helyeken még a 17.-18. századig használták, végül azonban – miután a korabeli Habsburg hatalom üldözte és betiltotta, mint a rebellis magyarok egymás közti titkos üzenetváltási eszközét – gyakorlati alkalmazása megszűnt.

 Az elmúlt 40+20 év kommunista-liberális fizikai és szellemi pusztítása folytán már-már teljesen feledésbe merült. Az újjáéledő, alulról szerveződő nemzeti érzelmű magyarság és néhány áldozatos írástudó nemzettársunk azonban szerencsénkre újra felelevenítette és terjeszteni kezdte. A székely-magyar rovásírás napjainkra a kárpát medencei magyarság összetartozásának is az egyik meghatározó jelképévé vált. Örvendetesen szaporodnak a rovásírás tanfolyamok és táborok is, mindez azonban nem elég.  Ahogy az írek feltámasztották az angol megszállók által csaknem teljesen kiszorított kelta-gael nyelvüket, ahogy számos még egészséges nemzeti öntudatú országban kiemelten kezelik őstörténetüket és kultúrkincseiket, úgy nekünk is kötelességünk ősi nemzeti örökségünket ápolni.

Barikád.hu felvétele a fából készült tábláról

 

Egymás mellett a latin és rovásbetűs táblák.

 

A táblaavatási beszéd teljes felvétele

 

N1 2010.02.18-i hiradója, 10.51-től a táblaavatásról készült összefoglalóval.

BarikádTV kisfilmje az avatásról

 

FRISSÍTÉS 2011.02.20: A barikad.hu tudósítójának Pichler Gábor, a Gyöngyöshalászi Jobbik elnöke elmondta, hogy a tolvajok ezzel a tettükkel  a Kárpát – medencei magyarságot csapták arcul. A faragott táblát szakszerűen leszerelték  és egyben szállíthatták el, vagyis egy előre kitervelt bűncselekményről van szó. Már készül az új tábla és jövő héten újra felállítják.  A rovásos helységnévtábla ott fog állni, bármi történjék is.

(kuruc.info, barikád.hu, n1 híradó)

 

Sajtóvisszhang:

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share