Rovástábla a harmadikosok munkafüzetében

A Hétszínvirág munkafüzetben a rovásírásról is találnak feladatot a harmadikosok.

Hétszínvirág olvasókönyv és munkafüzet – harmadikosoknak

Az olvasókönyvet már korábban ismertettük (annak is a 83. oldalát), most a munkafüzet kerül sorra. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kiadványa 2015.03.30-tól tankönyvi engedéllyel rendelkezik. Az impresszumból kiderül, hogy a kiadvány megfelel a Magyar nyelv és irodalom kerettanterv előírásainak. Burai Lászlóné és Dr. Faragó Attiláné által szerkesztett munkafüzetben több kérdés is a rovásról szól.

A rovásírást mint titkosírást lehet felfogni és az első feladat ennek gyakorlását kéri. A második feladat nyomán legalább négy gondolatot kell megfogalmazni őseink írásáról. A harmadik feladatban a két rovástáblás kép mellé a tanuló lerajzolhatja a táblát és felirhatja településének rovásos nevét. Ennél a pontnál kiderülhet számára, van-e már rovástábla településükon?  A hozzátartozó ábécét az olvasókönyben találhatják meg.

A következő oldal alján egy “keresztrejtvény” részeként láthatunk egy rovásfeliratot (rovás), a helyes válasz, amit be kell írni, rovásírás.

A Hétszínvirág olvasókönyv és a hozzá tartozó munkafüzet példát mutat arra, hogyan is lehet betenni hivatalos tananyagba a rovással kapcsolatos ismereteket, jóllehet a Nemzeti Alaptanterv készítői hallani sem akartak arról, hogy a rovást nevesítsék, s Hoffman Rózsa akkori államtitkár is nemet mondott a rovásra (Demokrata 2014.11.12).

Ám akkor is az volt a véleményem, hogy ne legyen kötelező tananyag.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share