Székely Fesztivál – rovásfeliratok és rovástermékek

A most zajló harmadik Székely Fesztivál területén nagyon népszerűek a rovásfeliratok. Tanulnak a látogatók és a kiállítók is.

Nincs Székely Fesztivál rovás nélkül

A tavalyi rendezvényen bevezetésre került, idén már előírás volt a rovásfelirat a standokon. A rovásfeliratok elkészítését a Rovás Alapítvány ajánlotta fel 2016-ban, de néhány kiállító maga is készült a rovás alkalmazásával. 2017-ben már a szervezők kérték fel a szakmai szervezetet, hogy egyeztesse és készítse el az egységes, minőségi táblákat az összes résztvevő számára. Néhány résztvevő a tavalyi feliratokat is örömmel hozta vissza, sőt olyanok is akadtak, akik saját maguk nyomtatták az egységes feliratokat. A rovással készült tájékoztató táblák tehát a kiállítók részéről is kedvező fogadtatásban részesültek.

Rovástáblák – kiálítóhely-feliratok

A rendezvény teljes területén fellelhető nagy mennyiségű, szép kivetelezéső rovásszöveg láttán már nem volt meglepő, ha a látogatók külön kérték a rovás ábécét, hiszen el akarták olvasni a kihelyezett feliratokat. A Híradó helyszíni közvetítésében is jól láthatóak a rovástáblák.

Lehet, hogy nem elég egy Székely Fesztivál

Péntektől vasárnapig hagyományos kézműves termékekkel, népművészeti bemutatókkal, turisztikai kínálattal és sokszínű gyermekprogramokkal várja a látogatókat a 3. Székely Fesztivál a Millenáris parkban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a fesztivál fővédnöke a rendezvény pénteki megnyitóján elmondta, lassan annyian akarnak kiállítani a rendezvényen, hogy felmerült a tavaszi alkalom mellett egy őszi fesztivál lehetősége is. Az elmúlt három évben kiderült, Székelyföld sokkal gazdagabb annál, minthogy három nap elég legyen minden értékének bemutatására – tette hozzá. A székely fesztiválon egyszerre három dolog, a hagyomány, a termék és a kultúra kapcsolódik össze – vélte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a kulturális programokról elmondta: minden nap egy-egy megye – Hargita, Kovászna, Maros megye – mutatja be kulturális értékeit a Millenáris park több helyszínén.

„Otthonról jövünk és haza megyünk”

Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a fesztivál védnöke elmondta, hogy idén harmadszor rendezik meg a székely fesztivált, három napig tart, 300 kiállítónak ad helyt 30 ezer négyzetméteren. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a fesztivál hagyománnyá vált és rengeteg érdekességet tud mutatni Székelyföld szépségeiből.

(Hirado.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share