Hibás rovás abc a tankönyvben

Elkezdődött a tanév, a tanulók kinyitották új könyveiket. S mit találnak benne? Újabb hibás rovás abc jelsort.Olvasás-írás tankönyv – rovásábécével

Elkezdődött a tanév és kézhez kapták a gyerekek a tankönyveiket. Átlapozva megakadt a szemem a 79. oldalon
és már majdnem örültem…
olvasas-iras-tk3
Rovás abc a tankönyvben. Hol a hiba?
Tankönyv címlapja olvasas-iras-tk2
 (Olvasónktól)

Rovás Infó értékelés:

A tankönyv készítőinek mentségére legyen, hogy legalább gondoltak arra, hogy be kellene mutatni az Olvasás-írás füzetben a magyarság írását, ez mindenképpen előremutató. Sőt, fél oldalt kapott a rovásábécé, nemcsak bélyegméretű illusztráció, hanem még feladat is kapcsolódik hozzá. Sajnos a jó szándék nem elég, a lektornak (is) látnia kellett volna (főleg egy kifejezetten olvasás-írás tankönyvnél), hogy hibás két betű.

A rovás abc alapja a Libisch Győző ábécéje, annak balról jobbra néző változatának tekinthetjük.

libisch1990

Libisch Győző egységes rovásírás ábécéje (1990)

Azonban észrevehetjük, hogy az utolsó két betű helytelen – a Z rovásbetűhöz a latin W került, a ZS rovásbetű pedig Z-vé degradálódott:

olvasas-iras-tk3pirossal

Hibás ábécé az olvasás-írás tankönyvben

 

Libisch Győző féle ábécéhez képest a zárt e, valamint a mély hangrendű K jel is hiányzik, de első körben ismeretük nem feltétlenül szükséges, hiszen a zárt e jelét mai napig nem jelölik a magyar nyelv latinbetűs írásában. Az ábécé másik hibája, hogy nem jelzi, ezek balról jobbra néző betűk, amelyhez a balról jobbra tartó íráskép társul. Ezt azért lenne fontos feltüntetni (pl. egy nyíl ábrával), hogy az ábécé alatt jelzett feladatot el tudja végezni a tanuló: rovással írja le a nevét!

(Rovás Infó)

Kapcsolódó gyakorlat: Írja le nevét rovással!

Itt és most leróhatja nevét az egér segítségével. Jó tanulást és kellemes időtöltést kívánunk!

[whiteboard]
Share