Mokry asztala – rováskiállítás Miskolcon

A Miskolci Herman Ottó Múzeum a Rovás Alapítvány szakmai tamogátásával mutatja be Miskolc rováséletét a két világháború közötti időszakból.

A kiállításról

A kiállítás a miskolci kötődésű képzőművész, Mokry Mészáros Dezső (1881–1970) életművén keresztül és személyéhez kapcsolva annak az értelmiségi közösségnek a munkásságát mutatja be, melynek érdeklődési körében az ősi magyar rovásírás kiemelt szerepet játszott a két világháború közötti időszakban. A tárlat a miskolci kör tevékenységére fókuszál, de azon közösségek és személyek eredményeire is hangsúlyt helyez, akikkel a miskolciak közvetlen kapcsolatot ápoltak. Teret kapnak így a debreceni rovásírók és a Magyar Képírók Társaságának tagjai is, érzékeltetve a mozgalom ezidőbeli országos jellegét. A tárlaton a képzőművészeté a főszerep: Mokry Mészáros mellett Medgyessy Ferenc, Boromisza Tibor, Káplár Miklós, Litkey György életművét is jeles alkotások képviselik.

A kiállítás központi műtárgya Mokry Mészáros Dezső íróasztala, melyet 1930 körül (rovásíró tevékenységének kezdetén) látott el festett díszítésekkel, s amit ettől kezdve haláláig használt. Az asztal egy konkrét tárgy, relikvia, ám ezen túlmenően szimbólum is: egy olyan komplex gondolatkört fog össze, melynek a bútordarab egykori tulajdonosa egyik legfőbb hitvallója volt. A képletesen értelmezett asztal körül számosabban helyet foglaltak, s közösen gondolkodtak a magyarság keleti eredetéről, nemzetünk karakterjegyeiről, a szkíta-magyar rokonságról, a rovásírás életben tartásának fontosságáról.

A tárlat köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött képzőművészeti alkotások, rovásírással díszített használati tárgyak és dokumentumok segítségével járja körül a hosszú évtizedeken keresztül mellőzött témát. A rovásírás iránti érdeklődés a két világháború között összefüggésbe került a korszak politikai eszméivel, s ez a körülmény a mai napig kedvezőtlenül befolyásolja a témakör megítélését. A kiállítás szándéka, hogy a rovásírás hagyományápolását tisztán és objektív módon helyezze középpontba, letisztítva róla a történelmi sallangokat, s támogatva ezzel az előítéletektől mentes megközelítést.

A kiállítást változatos programsorozat és múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik. Az utóbbiak keretében nagy hangsúly helyeződik a rovásábécé oktatására, rovásírott szövegek olvasására: a rovásírás közismertté tételére.

Meghívó a kiállítás megnyitójára

 

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2018. május 24-én, csütörtökön, 17 órára a Rákóczi-házba (Miskolc, Rákóczi u. 2.) ROVÁSÍRÓK MISKOLCON A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT címû kiállítás megnyitójára.

  • A vendégeket köszönti: Dr. Tóth Arnold a Herman Ottó Múzeum igazgatója és Rumi Tamás a Rovás Alapítvány kuratóriumi tagja
  • Beszédet mond: Rostás László Miskolc Megyei Jogú Város fõépítésze
  • A kiállítást megnyitja: Wittner Mária 1956-os forradalmár és szabadságharcos
  • Tárlatvezetés tart: Sólyom Ferenc rovásírás-kutató
  • Tématerv: Pirint Andrea – Sólyom Ferenc

A kiállítás megtekinthetõ 2018. szeptember 30-ig, vasárnap és hétfõ kivételével 9–17 óra között.

(miskolcigaleria.eu – eredeti cikk)

A kiállítás FB esemény oldala itt érhető el

Kapcsolódó cikkek:

 

Share