Zseblexikon rovás ábécé -1975

Az 1970-es években is lehetett találkozni rovás ábécékkel – a Fiúk Évkönyve mellett többek közt a Zseblexikonban is.

Zseblexikon

A Gondolat kiadó által 1975-ben kiadott lexikon írásokkal foglalkozó részének utolsóként beillesztett írásmutatványa, illetve ábécéje a székely-magyar rovásé.

zseblexikon rovas abc 1975

Rovírásírás (Zseblexikon, 1975 – 264. o.)

A forrásmegjelölés nélküli ábécé Telegdié, ennek több másolata is ismert. Azonban a Zseblexikonban a latin betűk az érdekesek, mert az aK jelet Q-val jelölték (ez nem szokatlan, máshol is előfordul – így szerepel a Fiúk évkönyvében is). A  latin V helyett W-t írtak, érdekes, hogy ez utóbbi esetben ugyanaz a forma mint a rovás V-é.  A C és CS rovásjelek alatt egyaránt a latin C szerepel, ez biztosan szerkesztői tévesztés. Ettől lesz egyedi ez a kissé hibás ábécé, bár aki akarta, ezzel is gyakorolhatta eleink írását a hetvenes években.anon011

Anonym ábécé, a marosvásárhelyi kéziratból (Sebestyén 1909 – 263. o.) (Rovás Kincsek)

Gyűjtsük rovásemlékeinket a XX. századból!

Bár a rováskutatás inkább szeret a több évszázados emlékek iránt lelkesedni, a közelmúlt rovástörténelme legalább ilyen izgalmas és gazdag lehet. Kiváltképp a II. Világháború utáni korszak, a kommunista, majd pedig a szocialista diktatúrák időszaka viszonylag kevésbé dokumentált. De ahogy a fenti példa is mutatja, ezen évtizedekben sem állt le teljesen a rovás ismerete és használata.

Ha ismer a XX. század második feléből rovásemlékeket (alkotások, könyvek, használati tárgyak), tudassa a Rovás Info-val.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share