Székely autonómia részei: saját (alá)írás

Mikor ma meggyújtják az őrtüzeket, számbavesszük, mi kellhet az autonómia megvalósításához? Tudatos rováshasználat nélkül nem fog menni.

Autonómia saját írással?

A székelyföldi felhívás az őrtüzek gyújtására remek alkalom lett volna, hogy rovással is kiírják legalább a Székelyföld nevét. Ugyanis nincs még egy autonómia a világon, amely saját írással rendelkezik. Érdemes volna hát ezt kihasználni, a rovást pedig tudatosan használni. Így hát, ha a székelyek nem alkalmazzák egy ilyen fontos esemény alkalmával a rovást, akár ünnepi, díszírásként, akkor mit is várhatunk a hétköznapokban?

autonomiafelhivas

Autonómia napi felhívás – sajnos rovás nélkül.

Személyi autonómia saját aláírással?

Természetesen nem hagyjuk ki azt a lehetőséget sem, hogy a székelyek a saját igazolványukba székely-magyar rovással írjanak alá. Ennek sincs törvényi akadálya Romániában, sőt ők használhatják a rovást a hivatalos ügyintézésben, szemben Magyarországgal, ahol az Okmányiroda egyik osztályvezetője konkrétan betiltotta. Ebből a szempontból Románia szabadabb ország…

Ez ügyben pedig lehet üzenni Budapestnek Székelyföldről is, hogy megértsék: ne üldözzék a rovást! Kérjük székely olvasóinkat, hogy vegyenek részt az Európai Rovás Aláírás pályázatunkon (link). Ezzel két legyet csap le egyszerre: kiáll a saját írása mellett, s Budapest is elgondolkodhat.

uzenjunk_800px_rovas_2

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share