Szlovák rovásírás történelem

Vajon kinek nagyobb a mellénye, avagy meddig lehet nyújtani térben és időben az “ősök” örökségét? 

Az ősi szláv írás

A szlovák nyelvű cikk ábrája magáért beszél, úgy próbálnak egyes újságírók (?) szlovák írástörténelmet kreálni, hogy a természetes határokkal bíró Kárpát-medencén túlrajzolt területet vesznek alapul. Persze az így megrajzolt térképen lévő alig pár évtizedes (évszázados) határok segítik eloszlatni a gyanút, hogy még véletlenül se jusson eszébe senkinek, a szlávokon kívül esetleg mások is élnek, éltek a terület közepén.

hlcil

Az írásműveltség ősiségét szintén a viszokói piramisból illetve a Vincsa műveltségtől szeretnék indítani, de még a magyarországi viszokó-piramiskutatók se jutottak tovább a jelek táblázatos összevetésénél. De lássuk a “rekonstruált” írástörténeti vázlatot. A bal felső sarokban tehát megtalálhatjuk a staroslovanské rúny-t azaz az ős-szláv rúnát.

hlh

Az illusztrációként mellékelt “ősszláv rúna” ábécé egyébként teljesen azonos az ún. idősebb Futhark jelsorral, ehhez elég rákattintani a Wikipédiára.

stratoslovenskorunovepismo

Az ős-szláv (szlolvák) rúnaírás (forrás)

… s a valóságban az ún. idősebb Futhark (Wikipédia)

Szlovákul tudó olvasónk szerint “míg ebben a cikkben a szlávok (vagy inkább a szlovákok – több helyen is slovEnské písmo és nem slovAnské písmo van írva) nem létező történelmét próbálták megteremteni, de legalábbis kibővíteni. Első olvasatra még talán dühös is voltam (főleg mikor azt olvastam, hogy a tatárlakai lelet is szláv eredetű, és a rajta lévő jelek pedig ószláv eredetű föníciai jelek, amik tökéletesen megegyeznek a vincsa betűkkel), de miután aludtam rá egyet, úgy gondolom, hogy van Közép-Európában egy 3,5-4 milliós nemzetecske, aki saját történelem hiányában, megpróbál  magának kitalálni egyet.  Ezeket inkább sajnálni kell.

De van a cikknek egy érdekesebb oldala is. Hiányzik belőle a szlovákoktól elvárt magyarellenesség. Mintha a Kárpát medencében, de még a környékén soha sem éltek volna magyarok vagy azok elődei. Mintha a rovás nem is létezett volna. Ez az ignoráció eddig nem volt jellemző, eddig mindenért a magyarok voltak a felelősök.”

De van remény, olvasónk véleménye szerint a cikkhez tartozó kb. 500 hozzászólásból talán 20-25 volt aki egyáltalán hihetőnek találta a leírtakat.

(hlavnespravy.sk – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share