Rováskártya pályázat – eredmény

Sokan jelentkeztek s Rovás Alapítvány által meghirdetett rováskártya pályázatra.

Oktatókártya – nem csak játék

A rováskártyára egyaránt érkeztek jelentkezések a határon innen és túl. A közel 100 pályázó intézmény, egyesület nagy része Magyarországról jelentkezett. Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is igényeltek a memóriafejlesztő játékból. A Rovás Alapítvány kuratóriumi döntése alapján minden igénylő szervezet 3-3 csomag kártyát kapott.

Az egyesületeknek, művelődési házaknak, könyvtáraknak meghirdetett program célja a rovást oktató szervezetek támogatásával a rovásoktatás tárgyi feltételeinek javítása.

A játékkal az alábbi ismereteket szerezheti meg a tanuló:

  • A magyarság saját írásrendszerének, a székely-magyar rovás betűi
  • Latinbetűs magyar ábécé betűi
  • a magán- és mássalhangzók (eltérő színű kártyák)
  • Kárpát-medence védett madarainak neve, képe
  • memóriafejlesztés
  • a csomag része egy-egy teljes rovásírás ábécés lap is.

A jelentkezők által felvázolt oktatási tervek széles palettát ölelnek fel, a hittanórától kezdve a hon- és népismeret órán át a szabadtéri rendezvényekig, de könyvtárakban és művelődési házakban minden korosztály találkozhat majd a kártyákkal.

A kártyák átvételi módjáról minden pályázót külön értesítettünk. A pályázók által szervezett rovásírásos foglalkozásokról is természetesen beszámolunk – hogy példát és erőt merítsenek kezdeményezésükből.

Beszámoló Délvidékről

Köszönjük szépen a rovás kártyákat!

Mint minden évben, most ősszel is megkezdtem az alsós tanulók felkészítését a rovásversenyre. Az olvasókönyv, társasjáték és történelmi kártya mellett nagy segítség számunkra ez az új kártya. Az elsősök viszont környezetismeret órán forgatták nagy haszonnal, amikor a védett madarakat tanulták.

This slideshow requires JavaScript.

A képen látható tanulók többnyire alsós napközis tanulók, 2., 3. és 4. osztályosok. A negyedikes kislány már tavaly is versenyzett. A fiú különleges bánásmódot igénylő tanuló, de minden betűt ismer, ír és olvas rovásul. Nővére felsős normál tagozatos. Ővele én is foglalkozom, de történelemtanára, Bartha Áron is edzi. A többi felsős tanulóval is ő foglalkozik. Ő használja a kártyákat nálunk is és Becsén is, mert ő ott is dolgozik. A második félévben még intenzívebben fogunk gyakorolni.

Szarvák Anikó,  felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Ált. Iskola napközis tancsija

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share