Székelyderzs – Két éve áll a munka az erődtemplomnál

A rovásemlékkel rendelkező templom műemléki felújítása félbemaradt. Tudósítás – Székelyderzs.

Antal a kultuszminiszterhez fordult

A műemlékvédelmi ügynökségnél érdeklődött az UNESCO világörökség részét képező székelyderzsi erődtemplomnál zajló munkálatok félbeszakításáról Antal István.

A parlamenti képviselő lapunknak elmondta, az intézménynél a Számvevőszék vizsgálódik, s mint mondta, többszöri érdeklődése ellenére is „mindenki kerüli a forró kását.” Antal – aki egyébként a Parlament UNESCO bizottságának a tagja – hivatalos átiratban fordult Vlad Alexandrescu kultuszminiszterhez és az ügynökség vezetőségéhez, melyben arról érdeklődött, miért állnak két éve a munkálatok a műemléknél, illetve hogy a jövő évi költségvetésbe foglalják bele a restaurálás folytatásához szükséges pénzösszeget.

– Felhívtam a miniszter figyelmét, hogy UNESCO-védettséget élvező erődtemplomról van szó, ahol 2013 óta semmiféle munkálat nem zajlott. Levélben kértem hivatalos tájékoztatást, garanciát, hogy a számvevőszéki vizsgálódások után folytatják a szakszerű restaurálást – magyarázta Antal.

A politikus szerint reális az esélye annak, hogy Maros megyéből is aszfaltúton lehet majd megközelíteni Székelyderzset, amely így bekapcsolódhatna a Segesvár környéki turistamozgalomba.

szekelyderzs

Székelyföld kincse

Székelyderzsben az egykori kápolna az 1300-as évek elején épülhetett, majd száz évvel később kibővítették. A középkori templom hajójának építési ideje a 13–14. század fordulóján lehetett, erre utal a diadalív falában elhelyezett rovásírásos tégla. A műemléképület belső falát díszítő Szent László-legenda freskósorozat 1419-ben készült. A templom mai késő gótikus formáinak kialakítása a 15. század végén történt, a 14. század elején épült kora gótikus épület felhasználásával.Az UNESCO (angolul: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organ­ization) az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1945-ben alakult.

Tevékenységének célja, hogy megteremtse a civilizációk, kultúrák és emberek közötti, a közös értékek iránti tiszteleten alapuló párbeszédhez szükséges körülményeket.A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyeket az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele. A programot a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezmény név alatt 1972.november 16-án alapították. Az alapítás óta több mint 180 ország ratifikálta a megállapodást.

Az egyezmény aláírásával valamennyi részes állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez.
Az UNESCO világörökségi listáján Romániából egyébként a Duna-deltát, Erdély erődtemplomos falvait, a Horezu-kolostort, Észak-Moldávia templomait, a Dáciai erődítményeket, Segesvár történelmi központját és Máramaros fatemplomait találjuk.

(média neve – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share