Magyar Nemzet – Kürtőskalács és rovás

A kürtőskalács nevét tudatosan írták ki rovással, így eshetett meg, hogy újságban is viszontláthattuk.

Bekebeleznék a kürtőskalácsot a románok

A magyar és román hatóságok közötti vitában mindkét fél maga akarja védjegy oltalomban illetve földrajzi árujelzős védelemben részesíteni a kürtőskalácsot.

A hagyományos, székely kalács körüli huzavona egyik jelensége, hogy a Székelyföldön ismert terméket rovásfelirattal is körítik – hiszen éppúgy jellegzetes székely azonosító elem a székely-magyar rovás is. Ez az egymást erősítő hatás érvényesül a jellegzetes székely sütemény marketingjében is. Nem véletlenül használták már a rovást a kürtőskalácsot bemutató könyvben is, valamint plakáton is.

A Magyar Nemzet kürtőskalácsról szóló cikkének illusztrációja egy rovásfeliratot mutat. Ritka alkalom, hogy egy napilapban megjelenjen a rovás, ezúttal a kürtőskalácsról szóló könyv plakátméretű címlapjaként.

MNcikk160321

Kürtőskalács rovásfelirattal, Magyar Nemzet illusztráció (2015.03.21)

kurtoskonyv

Kürtőskalács könyv címlapja, rovásos címmel is.
(Cikkben szereplő illusztráció eredeti címlapképe)

(Magyar Nemzet – 2015.03.21)

Nemzeti írásunk a gazdasági életben

Továbbra is várjuk olvasóink – lehetőleg fényképes – beszámolóit azokról a példákról, amelyek a gazdasági különböző területein használt székely-magyar rovást mutatják be. Ezzel is további ihletet kívánunk adni azok számára, akik nemzeti írásunk hétköznapi, gyakorlati alkalmazását igyekeznek megvalósítani és ezáltal a rovás fejlődését elősegíteni.

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share