Kárpátaljai díjak – rovásversenyért

alt

Példaértékű kezdeményezés – határon túlról, ahol megbecsülik a rovástanulást – míg Magyarországon a belügyminiszter tiltja annak használatát igazolványokon.

 

Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap díjátadó ünnepsége

Megtartotta 2014-es díjátadó ünnepségét a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány által működtetett Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap. Elismerésben részesültek a magyar autentikus néptáncegyüttesek és néptáncoktatók; rovásírást oktató tanárok és a rovásírás elsajátításában kiemelkedő eredményt elért tanulók; a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem iskolai oktatásában kiemelkedő teljesítményt elért kárpátaljai pedagógusok. Ezenkívül méltatták azokat a pedagógusokat is, akik a Kedvenc kárpátaljai tanárom 2014 versenyben a legtöbb szavazatot kapták.

A rendezvény kezdetén Török Dénes köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Kacsó Andrásnak. Az alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében elmondta, hogy Kiss Gyula ungvári tanár kezdeményezésére jött létre a Magyar Kultúráért Kárpátalján intézménye, ő adta hozzá a pénzügyi alapot. Célja az volt, hogy a kárpátaljai magyarságért tevékenykedő pedagógusok elismerésben részesüljenek, mely által érezhetik, hogy a közösség megbecsült tagjai, munkájuk megérdemli a dicséretet. Kacsó András közölte azt a jó hírt is, hogy egy nagylelkű adományozó révén 2020-ig biztosítva van a pénzalap működése.
A program iránt jelentős volt az érdeklődés, így a tavalyi évhez képest több díjazott is van. A múlt évben 15 pedagógust díjaztak, idén 20-at. 2013-ban 11 táncegyüttes részesült elismerésben, ebben az évben 16. A Kedvenc kárpátaljai tanárom díj idén az óvónő kategóriával is kiegészült. Ebben az évben több mint 2100 szavazat érkezett, 101 pedagógus kapott jelölést. A szavazók több mint 300 kommentet írtak, melyben megindokolták, hogy miért tették le egy-egy illető mellett a voksukat.
A díjazási elvek változtak: a tanárok mércéje a diákjaik jó eredménye volt. A rovásírás-versenyben azokat is jutalmazták, akik önszorgalomból készültek fel. A táncegyütteseknél külön értékelték, ha maguk varrták ruháikat.
Az elnök beszámolójában elhangzott, hogy bizonyos korlátozásokat is be kellett vezetni, hiszen a pénzügyi alap nem elég mindenre. Így szervezési és utazási költségeket nem tudnak támogatni, a táncegyütteseknél is csak ritka esetekben tudták támogatni a cipő- és csizmaköltségeket.

Kacsó András beszédét a díjak átadása követte: az elismerésben részesülők egy emléklapot kaptak a pénzösszeg mellé.

A Kedvenc kárpátaljai tanárom 2014 nyertesei:

  • Tóth Jenő – a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar nyelv és irodalom tanára;
  • Csulák Evelin – a Guti Általános Iskola tanítója;
  • Gazda Gabriella – a Korláthelmeci Óvoda óvónője.

Ők 50-50 ezer forint egyszeri jutalmat kaptak.

Magyarország Beregszászi Konzulátusának nevében Marinka Viktor köszönte meg a pedagógusok áldozatos munkáját, illetve az alapítványtevékenységét. A konzul úr azt kívánta, hogy legyen hosszú életű a szerveződés; a pedagógusok pedig a magyar kultúra lángját őrizzék meg, s adják tovább a jövő nemzedékének.

Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke adta át a díjakat a rovásírásverseny győzteseinek és a felkészítő tanároknak. Beszédében elmondta, hogy a rovásírás az egyik legősibb hagyatékunk, s fontos, hogy hagyományápolás céljából térségünkben is népszerűsítsék azt. Annál is inkább, mivel az egyik legnevesebb rovásírás-kutató – Forrai Sándor – munkácsi származású volt. Ő állította össze a rovásbetű-gyűjteményt. Kárpátalján a cserkészekkel tízéves korukban ismertetik meg az ősi magyar betűket, s öt éve rendeznek versenyt is. Vannak lelkes pedagógusok, akik fakultatívan tanítják meg a gyerekeknek a rovásírás fortélyait – ők részesültek most jutalomban, illetve azok a gyerekek, akik jó teljesítményt értek el korcsoportjukban.

Perduk János a táncegyütteseknek adta át a díjakat. Felszólalásában kiemelte, hogy néhány éve a magyar néptánc szinte teljesen eltűnt térségünkben. Az elmúlt években számos táncegyüttes alakult, s visszahonosítjuk, ami valamikor a miénk volt. Hangsúlyozta, hogy iskolai tánccsoportok alakulásánál magyar néptáncot kell oktatniuk a pedagógusoknak, illetve a ruhák varratásához adott támpontokat.csipkes_egyuttes_01

A rendezvény egésze alatt a Csipkés Együttes biztosította a jó hangulatot Molnár István hegedűs vezetésével. A hét tagból álló együttes gyönyörű népi muzsikát szolgáltatott, amit a hallgatóság örömmel fogadott. A díjátadó végén a Csipkés Együttes két táncosa szatmárit, magyarbődit és kalotaszegit táncolt, míg a mezőgecsei táncegyüttes viski, rábaközi és galgamenti táncokat mutatott be.

Pusztai-Tárczy Beatrix
Kárpátalja.ma

(karpatalja.ma – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

 

Share