Rovásszámok: 1-2199

Karácsonyi ajándékkal kedveskedünk a Rovás Info olvasóinak: leírtuk az összes rovásszámot 1-től 2199-ig.  Keresse meg a 2013-as évszám rovásváltozatát!

Olvasóink kérték

altSok megkeresés érkezett, hogy írjuk ezt vagy azt a számot. Akik egyedül ismerkednek a rovásszámokkal, most már ellenőrizhetik, megkereshetik egy szám rovásos felírását – kétféle módon is. Ehhez elkészítettünk egy 12 oldalas oktatási segédletet, amely az összes rovásszámot tartalmazza 1 és 2199 között.

Rovásszámok – 1-től 2199-ig
A székely-magyar rovás egyik jellegzetessége a rovásszámok világa. Ebben a világban segít eligazodni a “Rovásszámok – 1-től 2199-ig” oktatási segédlet, amely lehetővé teszi a rovásszámok önálló használatát akár a kezdők részére is. A segédlet két táblázata a rovásszámok kétféle képzési rendszerét követi 1 és 2199 között, lehetővé téve a pl. a gyakorlatban rendszeresen jelentkező évszámok helyes lejegyzését.

A rovásszámoknak kétféle képzési módja létezik.

  • Összeadásos alak: mennyiségileg összeadjuk a felírt jelek értékét. pl: száz + száz = kétszáz
  • Szorzatos alak: a számnév nyelvtani alakjával azonosan szorzunk, pl.: két × száz = kétszáz.

A segédlet első felében az összeadásos alakban felírt rovásszámok kereshetők ki, a másik felében pedig a szorzatos alakok találhatók meg. A rovás írásiránya jobbról-balra tart, ezért a számok is azonos irányban olvasandóak. Az első oszlopban van a keresett (arab) szám a tízes helyiértékig, s az oszlopokban pedig megtalálható az oszlopfőn jelzett egyes helyiértéket is tartalmazó szám pontos rovásváltozata.

A rovásszámok gyakorlásához és alkalmazásához készült ez a segédlet, melynek révén a rováshasználók magabiztosan eligazodhatnak a rovásszámok világában. A segédlet használatához sok sikert kíván a szerző a szakmai felügyeletet ellátó Rovás Alapítvány munkatársainak nevében is.

Innen letöltheti a “Rovásszámok 1-től 2199-ig” oktatási segédletet.

(Rumi Tamás – Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share