Rovásírás vakoknak

alt

Szokásos fanyalgás a nemzeti értékeinken – ezúttal Ópusztaszeren sápítoztak egy kicsit az Index újságírói.

Rovásírás vakoknak és Trianon-kirakós

Bő egy milliárd forintnyi EU-s pénzből fejlesztették az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkot, megnéztük, lett-e ebből nemzeti Disneyland, mik a magyarság legfontosabb kulturális értékei, érdemes-e elvinni a gyerekeket, ha az osztállyal amúgy nem mennének. Nem vagyunk meggyőzve.

(…)

Az 1896-os millenniumi kiállításra készült gigantikus Feszty-körkép egy kísérleti atomreaktorba oltott gyenge beton-Makovecz utánzatra emlékeztető nyolcvanas évekbeli épületben van. Ez a rotunda, földszintjén a honfoglalást a nemzeti romantika által elképzelt módon megjelenítő, kétséges művészeti értékű, ámde 120 méteres körpanorámával. A felsőbb szinteken pedig láthatók azok a kiállítóterek, amelyeket most alakítottak át. Hogy itt mi van?

Egyfajta nemzeti tabló akar ez lenni hungarikumokkal, különféle történelmi alakok és események megidézésével, de számunkra nem igazán vált világossá a koncepció. Az igazgató azt mondta, hogy az emlékparknak a magyarság egész történelmét kell megmutatnia, úgyhogy bizonyára a kiállított darabokról érezték úgy, hogy esszenciálisan magukban hordozzák a nemzet sorsát. A magyarság lényegét a foglalkoztató teremben eszerint a következő tárgyak jelenítik meg:

  • néhány félméteres rovásbetű
  • egy mini gémeskút
  • egy játék visszacsapó nyíl,
  • Lehel kürtje és a koronázási ékszerek költségtakarékos másai
  • egy szovjet tank modellje szögesdróttal
  • egy Trianon-kirakós: az elvesztett országrészek szabadon fogdoshatók, eredeti helyükre visszapasszinthatók

(…)

Nemzeti giccset nemzeti értékként eladni, hozzátenni még azt, ami eszünkbe jut a magyar történelemről különösebb gondolkodás nélkül, és az egészért elkérni egy kétgyerekes családtól 12900 forintot – most ezt tudja a Nemzeti Emlékpark. Középkori birtoklevelet viszont magunknak is csinálhatunk itt, költségvetési támogatást ugyan nem kapunk rá, de legalább lehet posztolni Facebookra.

(index.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share