Szent István intelmei rovással

alt

Csete Ildikó rovásos textilfestményeit székesfehérvári kiállításon lehet megtekinteni. Csányi Antal megyéspüspök nyitotta meg a kiállítást.

 

SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ – TEXTILKIÁLLÍTÁS NYÍLT A SZENT ISTVÁN MŰVELŐDÉSI HÁZBAN

Augusztus 12-én, a Szent István Művelődési Házban megnyílt Csete Ildikó Magyar Örökség-díjas iparművész Szent István király intelmei Imre herceghez című kiállítása. A tárlat érdekessége, hogy az 1020 környékén írt szövegek rovásírásként vannak felfestve a Szent Imre termet szegélyező textilekre. A megnyitón Spányi Antal megyéspüspök kiemelte, hogy Szent István volt a világon az első király, aki halála előtt Szűz Máriának ajánlotta fel az országát.

alt

A megnyitón Spányi Antal megyéspüspök kiemelte,
hogy Szent István volt a világon az első király,
aki halála előtt Szűz Máriának ajánlotta fel az országát.

?Az augusztus 14-én, a városunkba látogató Szent Jobb emlékeztet bennünket az államalapítónk imádságos lelkületére, életének munkájára és arra a szerető családapára, aki jótanácsokkal óvta és védte a szeretteit.”- tette hozzá a püspök, aki szerint a kiállítás nemcsak a szem, hanem a szív számára is igazi kincs, hiszen többszáz éven keresztül megőrzött igazságokat tár fel. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész elképzelhetőnek tartja, hogy az intelmek egyik sugalmazója Gellért püspök volt.

alt

Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész elképzelhetőnek tartja,
hogy az intelmek egyik sugalmazója Gellért püspök volt.

A szöveg István király szemléletét és gondolatrendszerét tükrözi, amelyben első helyen a hit megtartása szerepelt. Az iparművész a ma már az interneten, és a könyvtárakban is megtalálható több száz éves szövegeket rovásírással óriási textíliákra festette fel, amelyek mellett egy kisebb tablón az eredeti művet is el lehet olvasni. A tárlat különlegessége, hogy az ősi magyar- és a keresztény kultúra képes egymással harmóniában önálló egységet teremteni.

(szekesfehervar.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share