Sátoraljaújhelyi rendelet és a rovás

Sátoraljaújhelyi rendelet borzolja a kedélyeket – előbukkant ennek kapcsán egy korábbi rendelet is, amely a képviselők rovás oktatásáról szólt.

Elképesztő rendelet tartja sakkban a képviselőket

Tiszteletdíj és egyéb juttatások megvonásával büntethetik mostantól azokat a sátoraljaújhelyi városatyákat, akik nem mondanak igazat a helyi önkormányzat működéséről. Az egészen elképesztő rendeletet néhány napja fogadta el a helyi képviselő-testület. Egy jobbikos képviselő szerint a javaslat rá lett kihegyezve, mert bepanaszolta az önkormányzatot a megyei kormányhivatalnál, hogy nem működik törvényesen.

Április 30-án fogadta el Sátoraljaújhely fideszes többségű képviselő-testülete azt az előterjesztést, amely alapján 6 vagy 12 havi tiszteletdíja és juttatásai vonhatóak meg attól az önkormányzati képviselőtől, aki “a feladat ellátása során megalapozatlan tényeket állít, tudatosan árt akár az önkormányzatnak, tisztségviselőjének vagy az önkormányzat bármely szervének”.

Az előterjesztést az ötödik ciklusát töltő polgármester, Szamosvölgyi Péter nyújtotta be. A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról (szmsz) szóló rendeletmódosításához készült egy egyoldalas “előzetes hatásvizsgálat” is. Ebben az áll, hogy előfordulhat olyan helyzet, amikor egy önkormányzati képviselő megszólalása “kedvezőtlenül befolyásolja az önkormányzat külső személyek általi megítélését, amelynek akár gazdasági hatásai is keletkezhetnek, hisz egy rossz hír akár egy befektetőt is negatívan befolyásolhat akaratában”.
(…)

satoraljaujhely

HVG képaláírás: “Sátoraljaújhely: a rovásírás-tanfolyam már megvolt” Fotó: Túry Gergely

Az, hogy Szamosvölgyi – aki településvezetőként sokat tett azért, hogy az elmúlt ciklusokban bőven jusson uniós forrás Sátoraljaújhelyre – nem feltétlenül csak a Jobbik választóinak játszik, azon is látszik, hogy a javaslatára már 2003-ban (amikor Jobbikról, mint számottevő erőről még nem beszélhettünk – a szerk.) megszavazták, az EU-felkészülés részeként kötelező legyen a képviselőknek rovásírás-tanfolyamra járni “Nem volt egyhangú a szavazás, de utána senki sem szólalt fel, hogy ez abszurd lenne” – nyilatkozta akkoriban az egyik érintett az Indexnek.

(hvg.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share