Rovástábla – Felnémet

Rovástábla avatás – Kárpát-medencei egységes rovástábla utánzat, kétírású helyi megoldással és sajnos nem túl igényes kivitelezéssel.

Felnémet

Rovástáblát helyezett el a Jobbik helyi alapszervezete Felnémet határában. A párt egri csoportja ezzel is jelezni kívánja, hogy egyetért az egykor független és virágzó településrész újbóli önállósodásával. Beszédet mondott Bognár Ignác, egri városi képviselő a helyi Jobbik elnöke és a táblát Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, országgyűlési képviselő leplezte le az avatóünnepségen.

Beszédében Bodnár Ignác kiemelte a rovásműveltség múltbéli és jelenkori szerepét, jelentőségét és szólt arról is, hogy a nemzetközi kulturális diplomáciában – pl. XVI. Benedek pápa által – is elismerik nemzeti írásunkat.

Filmes összefoglaló a táblaavatásról itt érhető el. (tveger.hu)

Rovás Infó megjegyzés

Érdekes jelenségnek lehetünk tanúi, hiszen a rovástábla olyan település(részen) került felállításra, amelynek még latinbetűs táblája sincsen. Nyilván ezért került fel a latinbetűs felirat is, hogy jelezze a településrész önállósodási törekvését. Ez a rovástábla felhasználásának újabb lehetősége, amely példaként szolgálhat mások számára is.

Azonban a kivitelezés már kevésbé lett sikeres, hiszen ha latin betűvel is kiírásra kerül ugyanaz a településnév, akkor nincs szükség a zárójelre. A tábla szövegmezőjén átmenő csavarok pedig már az gyártási igényesség hiányát jelzik, miként a felhasznált rovás betűtípus is. Ugyanis az még a legelső – több, mint 20 éve – elérhető ideiglenes rovás fontkészlet, amelyben a tipográfiai tervezés igénye még nem merült fel. A táblát tartó oszlop túlnyúlása sem írható az esztétika oldalára.

felnemettabla2alt

Ugyanakkor az egységes Kárpát-medencei rovástábla mozgalom eredménye és sikere is egyben, hogy etalonként szolgál minden táblaállítónak – a zöld keretes tábla piros rovásbetűkkel már megszokott látvány lett az utazóknak. S ahogyan a rovás azé, aki műveli, az önálló rovásalkalmazási módok terjedése is egyértelműen előremutató jel. De nem célszerű a szakmai és minőségi színvonalból engedni, táblaállítás előtt az időt rá kell szánni a megfelelő előkészítésre.

Önálló táblaállítások, valamint további rovásalkalmazások tervezésénél a Rovás Alapítvány szívesen ad szakmai segítséget, tanácsot.

Rovás Infó

Kapcsolódó cikkek:

Share