Van, de lehetne jobb is!

Rovástábla avatás

Örvendetesen szaporodnak a rovás helynévtáblák az utak mentén. Azonban a táblaállítás szabályait be kell tartani!

 

Rovástáblák a közútjainkon

Alig több, mint két esztendeje indult a Rovás Alapítvány által szervezett, de a táblaállító közösségek munkája révén megvalósuló Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovásos helynévtábla mozgalom. Elkészült Magyarország minden településének táblaterve és a táblaállítási dokumentációja is.

A táblaállítás szakhatóságaival, szakembereivel együtt kidolgozott rendszer a táblaállítások történetének legsikeresebb próbálkozása, hiszen eddig már 4 ország 210 településén, 600-nál is több egységes tábla került felállításra. A siker titka az egységesség és kiemelkedő minőség mellett a körültekintő tervezés, valamint a közúti táblaállítási szakmával való folyamatos együttműködés.

Szabály az szabály

Az egységes táblamozgalom távlati céljai között szerepel a latin-betűs írásunkkal egyenrangú majdani rovásos közúti feliratozás, de mindezt csak több lépcsőben lehet megvalósítani – sok munkával. Jelenleg a KRESZ-táblákat nem lehetséges rovással ellátni, ezért a rovásos helynévtáblák a szabályok engedte kereteken belül ún. tájékoztató vagy reklámtáblaként kerülnek engedélyezésre.

Ezért nem lehetséges a valódi KRESZ-táblák színösszeállítását alkalmazni, melyet törvény szabályoz. Emiatt az alábbi fényképen szereplő Mezőkeresztes tábla (fekete betűk, piros keretes táblán) bizonyosan nem rendelkezik a Magyar Közút Zrt. engedélyével. Sajnos valószínűleg le fogják szedetni…

alt

Mezőkeresztes – egyedi kivitelezésű (szabálytalan és kivitelezésében sem igényes) rovásos helynévtábla

(Rovás Infó – eredeti kép)

 

Kapcsolódó cikkek:

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fcsorike1520.wordpress.com%2F2012%2F09%2F22%2Fj_02_01%2F&ei=FDxfUP24CobwsgbMlYD4DA&usg=AFQjCNGkQ1sSQqWwB9whBioVp8QkN1k2Yg&sig2=1jgBp_XRrMEapMnnid2LgAhttp://csorike1520.wordpress.com/2012/09/22/j_02_01/
Share