Hibás rovástábla – Somogyvár

alt

Az egységes Kárpát-medencei rovástábla sikerén felbuzdulva vannak, akik hasonlót próbálnak fabrikálni. Ezzel éppen az egységes táblarendszer minőségi színvonalát rontják. 

Rávgyomos

Somogyváron, ahol Koppány emlékmű is található, sufni-tuning táblamegoldással próbálkoztak a rovásműveltség helyi “ápolói”. Sajnos nem csak műszakilag, hanem tartalmilag is a selejt kategóriába tartozik az eredmény. A szándék nemes volta kérdésen felül áll, azonban a rovásműveltség ápolásában ma már ez nem elég – elengedhetetlen a megfelelő ismeret és az igényesség.

Olvasónk küldte az alábbi fotót, amelyen látszólag egységes Kárpát-medencei rovástábla van. A megszokottól ellentétben – balról jobbra tart a felirat, amely ez már eleve megzavarja az egységes táblához szokott szemet. Kárpát-medencében egyetlen rovástábla sincs a most bemutatott somogyvárin kivül, amely balról jobbra tartó felirattal rendelkezne.

somogyvar_hibas_1

Hibás rovástábla: Somogyvár helyett Rávgyomos (Osztopán felől)

Azonban, hiába is akarták balról-jobbra feliratozni a rovástáblát, a betűk jobbról balra néznek (tehát az írásiránnyal ellenkezőleg állnak). A felhasznált betűkészlet Magyar Adorján 1961-es ábécéjén alapszik, de ő se így írta volna le a település nevét.

Volt, aki szerette volna más településen is a sehol nem alkalmazott, fordított állású betűkkel kiíratni a település nevét, de ez szerencsére csak ötlet szintjén maradt. Somogyváron azonban fordítva ülnek a lovon, s ezzel nemcsak a rovásműveltségbeli jártasság hiányát bizonyítják, de sajnos károsítják a meglévő közel ezer rovástábla hitelességét is. A kivitelezési színvonalról nem is beszélve, amiről az alábbi kép mindent elmond:

somogyvar_hibas_2

Somogyvár hibás rovásfelirattal, gyenge színvonalú kivitelezéssel (táblán átfúrt rögzítőelemekkel)

somogyvar

Somogyvár rovástábla tervezet (jobbról balra tartó felirattal)

Az egységes Kárpát-medencei rovástábla sikerességének bizonyítéka, hogy már hamisítják, pl. a felvidéki esetekről is külön cikket szentelünk majd. A jelenség azért is káros, mert ezzel éppen a lényeg – az egységes műszaki kivitelezésből eredő összhatás veszik el. Kérjük olvasóinkat, ha sorszám nélküli, házilagosan készült, hibás fém rovástáblával találkoznak, jelezzék a szerkesztőségnek.

Aki pedig egységes Kárpát-medencei rovástáblát szeretne állítani, az a rovas.info honlapon a “Települések táblatervei” menüpontban kikeresheti a saját településére elkészítendő rovástábla ajánlatkérő dokumentációját, amely révén közvetlen léphet kapcsolatba a magas szakmai színvonalú gyártóval.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share