Rovásos bélyegző – 1940

alt

Nincs új a téli napfordulós Nap alatt sem, dédapáink előrébb jártak a korszerű rováshasználatban: ma (még) nem tudunk rovásos pártbélyegzőről.

Levelezőlap rovásos bélyegzéssel

A jelenkori gyakorlati rováshasználat rohamos fejlődése egyre több érdeklődőt és egyre több szakmai területet, témát von be a rovásműveltség kutatásába. Egy érdekes és egyben izgalmas példa erre a 19-20. századi levelezőlap-kultúra, melyben a terület ismerői és a levelezőlapok gyűjtői újabb és újabb rovásleletekkel gazdagítják a rovóközösség ismereteit nemzeti írásunk fejlődésének elmúlt száz évéből.

alt

Rovásfelirat: “Ébren légy magyar, őrt ki áll, ha nem te hazádért!”
(Vörösmarty Mihály 1826-1830-as évekből való idézete)

altTermészetesen a levelezőlap fényképes oldala is rovásos. Az alkalmazott ábécé leginkább a Verpeléti Kiss Dezső nyomán készült ábécékre utal, az olvasat megtalálható a levelezőlap írható oldalán is. A levelezőlap Debrecenben készült, ahol több nyomda is előállított rovásos kiadványokat – 1944-ig.

A feladó Mészáros Dezső, őtőle még egy levelezőlapot láthattunk már, ugyanúgy Juhász Bélának címezve, azon a teljes rovásábécé megtalálható. Mészáros Dezső rovásírásos munkásságát ma Sólyom Ferenc kutatja.

meszarosdezso1940

Feladó: Mészáros Dezső (1940)

A levelezőlap további különlegessége a bélyegzőnyomat, amely szintén rovásos. A körbélyegző latinbetűs felirata: “Turán – Magyarok Pártja, 1940.” A felkelő nap motívuma köszön vissza a túloldali képről, felette pedig rovással a következő felirat: “hajrá turán magyarja”. Várjuk olvasóink jelentkezését, ha ugyanilyen rovásos bélyegzőnyomatról tudnak!

alt

Turáni Magyarok Pártja rovásfeliratos bélyegzője (1940)

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:


Share