Hegymagas – Eltűnt a rovástábla

Szaporodnak az egységes rovástáblák a Kárpát-medencében. Sajnos néha még mindig el-eltűnik néhány. Hegymagas hamarosan pótolja a sajátját.

Egyre több a rovástábla

2010 szeptemberében indult a Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtáblák állításának mozgalma, amelynek keretén belül immár 270 településen közel 800 egységes tábla került felállításra. A szabványos külalakú táblák ma már az egész ország, sőt egyre több jelenlegi határon túli országrész közúti látképét határozzák meg. A táblák ellen 4 éve főleg a balliberális hatalom megmondóemberei berzenkedtek, de sajnos még ma is majd minden pártpolitikai szekértáborban megtalálhatóak a csökönyös rovásgyűlölők. Vannak akik csak szóban, de vannak akik tettben is pusztítják nemzeti kulturális örökségünket.

Ilyen szomorú példa Hegymagas község, ahol a helyhatósági választások előtt Sallee Barbara polgármester asszony kezdeményezte a táblaállítást, de a táblák szinte egy éjszaka alatt rejtélyesen eltűntek. Sajnos azóta sem pótolták őket, de az új polgármester, Tóth János Zoltán már ígéretet tett a falu jóhírén esett csorba mihamarabbi kiköszörülésére. Várjuk tehát a táblaavatás hírét.

(Rovás Infó)

Eltávolították a táblákat (Veol.hu)

Hegymagas – Korábban megírtuk, hogy a település nevét jelző rovásírásos táblákat ismeretlen tettes eltávolította a helyükről. A cikkre reagálva a falu újonnan megválasztott polgármestere, Tóth János Zoltán azt nyilatkozta lapunknak, hogy rendkívül szomorúan vette tudomásul az esetet.

– Sajnálom, mert véleményem szerint minden ősi emléknek helye van mai életünkben is, így a székely?magyar rovásírásnak is. A táblát én nem láttam, de utánaérdeklődtem a történteknek, megkérdeztem a volt alpolgármestert és a volt képviselőket, semmit sem tudtak a tábláról, annak kihelyezéséről. Ugyanakkor egy helyi lakos elmondása szerint látta vasárnap, a választás napján délelőtt 11 óra körül, amint a leköszönő polgármester, Sallee Barbara és édesapja szerelték fel a táblát. Nagyon örülnék, ha kiderülne, hogy ki vette le a táblát és miért – mondta Tóth János Zoltán. Hozzátette még, hogy ígéri, szívesen segíti, hogy Hegymagast, mint régi magyar települést, rovásírásos tábla is hirdesse.

(Veol.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:


Share