Fatábla – karbantartás

A már kihelyezett fa rovástáblákat évente egyszer érdemes ellenőrizni, javítani. Ezúttal egy valóban olvasható rovástábla mellé újabb négy kerül ki Kiskunfélegyháza bekötő útjaihoz.

Fatábla vagy fémtábla?

Az Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtábla állításakor néha felmerül a kérdés a szervezők részéről, hogy fából vagy fémből állítsák a rovástáblákat. Némelyek ebből a kérdésből igyekeznek kicsinyes viszályt szítani, pedig a válasz nagyon gyakorlatias. A poros utak, mellé a forgalomba sokkal megfelelőbb a fémtábla, hiszen időtálló. Az egységes közlekedési rovástáblák pedig összetartozást és összefogást is jelképeznek, ráadásul gazdaságosak és egyszerűen engedélyeztethetőek.

A fatáblák viszont a hagyományt ápolják, természetes anyagból készülnek, némely esetben helyben is legyárthatók. Ideális ötlet egy védettebb parkolóban vagy a gyalogosok és kerékpárosok által megközelíthető – emberközeli – helyeken. Ráadásul egyre több helyen formailag az egységes fémtáblák külalakját követik. Viszont rendszeres karbantartást és néha felújítást kívánnak, ami nélkül könnyen elhagyatottá válhatnak, illetve a rongálóknak is könnyebb a dolguk velük.

A fentiek figyelembevételével mindenki megtalálhatja településén a legjobb megoldást – utak mellé fémtábla, közterekre fatábla, vagy szobor -, lényeg az, hogy szaporodjanak a táblák!

(Rovás Info)

Nem lopták el, csak javítják

Leszerelték a faragott helységjelző táblákat az 5-ös számú főút – Kecskemét és Szeged irányából – városba bevezető szakaszainál.

fatablakarbantartas

Leszerelték a faragott helységjelző táblákat az 5-ös számú főút – Kecskemét és Szeged irányából – városba bevezető szakaszainál. A rovásírással készült táblák két hét múlva, a garanciális javítás után visszakerülnek helyükre.

A fa vége picit megrepedt, melyet megerősítenek, átfrissítik a faragást. Száradás után a táblák többsoros pácolást kapnak. Időközben elkészül még négy új rovásírásos helységjelző, melyeket egy időben szerelnek fel a kijavítottakkal. Az új táblákat a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület tagjai (Kurucz Zoltán, Szeibert Imre és Dinnyés Gyula) faragták ki.

(Infokiskunfelegyhaza – eredeti cikk)

kiskunfelegyhazakeszul Készülnek az újabb rovástáblák (forrás)

Kapcsolódó cikkek:

Share