Rovás kincsek CD

Január 21-én a Püski-Masszi Galériában mutatták be Libisch Győző íráskutató legújabb kiadványát, a hiánypótló ?Rovás kincsek – A régi magyar írás emléktára? című művet. 

 

Bemutató – Rovás Kincsek CD


Nagy öröm, hogy az utóbbi pár évben folyamatosan beszámolhatunk új könyvek, kiadványok, játékok megjelenéséről a rovásírás kapcsán. Most egy újabb hálás feladat áll előttünk; hogy beszámoljunk Libisch Győző legújabb művének sajtóbemutatójáról. Sajnos – ahogy ezt megszokhattuk – a médiajelenlét gyakorlatilag kimerült a rovas.info és a rovatmagazin.hu jelenlétével, de csak olvasóinkon múlik, hogy ezen beszámoló hány emberhez jut el. A feladat nem kicsi, ám annál nemesebb. Ahogy a bemutatón is elhangzott; vírusként kell működnünk kihasználni minden lehetőséget.


 

Mindennek az alapja

A kiadvány bemutatóját Rumi Tamás rováskutató és a Rovás Alapítvány tagja nyitotta meg, kinek már több könyvét is bemutathattuk a Rovatmagazin.hu indulása óta. Rumi előadásában hangsúlyozta, hogy egy páratlan kiadványról van szó, melynek különlegessége, hogy nem nyomtatott formában tartalmazza rovás emlékeinket, hanem egy CD-n. ?Ez azért fontos, mert ezzel a rováskutatás modernizálódik, és a fiatalokhoz is könnyebben eljut? – hangsúlyozta.

A mostani kiadvány egy 2004-ben megjelent korong leporolt, javított változata, melynél a szerzők a külcsínre is sok energiát fordítottak. A borító magáért beszél, a belsejében pedig a CD-n kívül egy kisebb füzetet találunk, ahol például leleteink vannak bejelölve Kárpát-medence szerte. A több mint 200 leletet bemutató anyag hosszú évek munkájaként kerülhetett az érdeklődők elé.

Nem ez az első, de nem is az utolsó

Legutóbb Forrai Sándor, előtte pedig Dr. Csallány Dezső próbálta meg összegyűjteni rovásírásunk leletanyagát, mely kiadványok az idő áldozatául estek, elavultak – bár értékük természetesen így is hatalmas. Újabb leletek, újabb felfedezések tették indokolttá, hogy a talált rovásanyagokat “újra” rendszerezzék, számba vegyék. Libisch Győző az elődök között még megemlítette Sebestyén Gyulát, Fischer Károly Antalt és Fehérné Walter Annát is. A leletek összegyűjtésére a Magyar Tudományért Alapítvány áldozott némi pénzt, ám sok mindenre ez sem volt elég, hiszen több lelethez elavult képanyag tartozott, melyet frissíteni kellett volna. Ennek ellenére a kiadványba csak hiteles, bizonyított ábrák kerültek be, mely a további kutatások alapjait képezheti.

Angol provokáció

A kiadvány másik újítása, mely áttörő eredményeket hozhat, az angol fordítás, melynek több célja volt. ?A CD-nek alkalmasnak kell lennie arra, hogy minden tudományos központba ajándékként el lehessen küldeni. A hazai tudományos világ csak akkor tekint valamit fontosnak, ha kívülről rákérdeznek, és ezt próbáljuk kiprovokálni ezzel.? – mondta el Fűr Zoltán. Hozzátette; ugyan eddig nem mutatkozott nagy érdeklődés az emigrációból, de a kanadai, amerikai rovásírók segítése is a fordítás célja volt.

Rumi Tamás mellett ő is hangsúlyozta, a fiatalok elérése a legfontosabb cél, amit a modern technika felhasználásával lehet elérni. ?Ha nem nyitunk az informatika felé, akkor a rovásírás magába fog visszahajlani, és lassan eltűnik? – fogalmazta meg Fűr Zoltán.

A kiadványban egyébként nem csak a rovásleletek felsorolása, ismertetése szerepel, hanem helyet kapott a korongon egy komoly irodalomjegyzék, történelmi tudósítások, emlékek, a rovásírás kutatóinak listája önéletrajzzal valamint egy helységnévlista internetes koordinátákkal. Ezáltal bárki megnézheti, hogy az adott emléket hol találták meg a régészek.

Nem az anyagiak a legfontosabbak

A Varkapu.info kérdésére Für Zoltán a sajtóbemutatón elmondta; ugyan sok pénzbe és energiába került a kiadvány létrehozása, ők nagyon örülnének, ha akár a CD lemásolásával is rohamosan terjedni kezdene a rovásírás, és maga a gyűjtemény. Mint kifejtette, nem az a céljuk, hogy minél több pénzt behozzon az anyag, hanem az, hogy minél több emberhez eljusson. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy abban az esetben, ha mindenki csak lemásolja a gyűjteményt, talán egy következő kiadás lehetőségétől fosztják meg a kiadókat, és így a jövő nemzedékét, a rovásírás-kutatás jövőjét. A nehéz, de értékmentő munkát felvállalók támogatása a Rovatmagazin.hu szerint minden rovástudó felelőssége és kötelessége. Így azt kérjük olvasóinktól, hogy vásárolják meg Libisch Győző hiánypótló anyagát, és mutassák meg, adják kölcsön minél több ismerősüknek, akik még nem találkoztak őseink írásával.

(Gribek Dániel – Rovatmagazin.hu)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share