Plasztik hunok, export finnek

A reakcioinfo blogírója a szittya zenekarok kellékéről értekezik, így a rovást is szóba hozza. 

Esztétikai kísérlet II.- plasztik hunok, export finnek

Mikor az ún. ?szittya-biznisz? kinőtte magát az országban még a mainál is tejfelesebb szájú voltam. Azóta pedig évek teltek el, és a történelem kiárusítása a hétköznapok olyan momentumaihoz hasonlatos módi lett, mint mondjuk az LCD TV vásárlás.

 A következőkben nem kívánok történelemórát tartani, nem fogok messzemenő elméletekbe bocsátkozni, szóval mielőtt valaki leszittyázna, vagy le liberálisozna kérem ne tegye. Nem minden politika ám!

A lényeg mindig a történelmi szirup. Valamiért a szittya-bizniszes zenekarok úgy vélik, hogy a fejlevágás, a ferde szemű törpe lovasok, Trianon, a Délvidéki vérengzés, Szálasi Ferenc, a Horthy-kor, és a K.U.K. hadsereg meg a többi az valami romantikus dolog. Pedig az olyan példaképeik mint Wass Albert, Rákóczi Ferenc, Szent László, valószínűleg kinevetnék őket. Az ilyen alapon létrehozott és működő zenekarok saját maguk és a történelem alatt vágják a fát.

(…)

?Hórihorgas, hegyes süveggel? avagy az öltözékről:

Ezzel kapcsolatban hadd idézzem fel az egyik földimmel kapcsolatos emlékemet. Az egyik dzsekim hátán anno, feszült egy irdatlan nagy VHK felvarró, amire rovásírással felírtam az egyik albumuk címét. Éppen a buszmegállóban ültem, és ez a fiatalember kinézett magának. A buszon mellém telepedett.

-Fasza a felvarród.
-Köszönöm.
-Ismered a rovás abc-t?
-Persze. Miért?
-Mert akarok magamnak csinálni egy díszfokost, de nem tudok faragni.
-És?
-Hát arra gondoltam, szerzek egy botot, és alkoholos filccel majd szépen kidíszítem. Tudod, a hungarizmus halad a korral!

A gucci ing, és az adidas cipő mellé, díszmagyar dukál. Jólétet üzen, fiatalosságot, és persze hovatartozást. Ilyenkor mindig eszembe jut az Edda frontembere. A tradíció és a modern pop-kultúra mindig szívet melengetően találkozik a ruháján. Például legutóbb láttam a koptatott popper gatyáját, amit virágminták tettek még kívánatosabbá. Ehelyett azt javasolnám annak, aki ilyet akar, hogy inkább az öreganyja egyik abroszát varrja a ruháira. Abban legalább tuti nincs ideológia.

Javaslatok, mentőmellény, vészsuba:

Ha mindezt el akarjuk kerülni, alapítsunk vikingmetál zenekart, zselés hajú diszkódobossal, arra a történelmi tényre hivatkozva, hogy I. István testőrségében is voltak varégok. Ha véletlenül böszörmény gyökerekre bukkannánk, nyugodtan verjünk otthon pénzt kelt tésztából. Addig is én várok. Hátha jön egy klezmer-metál együttes, arra a történelmi tényre hivatkozva, hogy a faluban egyszer lakott egy zsidó boltos.

2014.01.02. Timúr

(reakcioinfo.blogspot.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share