“Magyar Rovásírás” alkalmazás

alt

Egyre több alkalmazás tölthető le okostelefonra, amely segít a rovás tanulásában. Beszélgetés a “Magyar Rovásírás” alkalmazás fejlesztőjével.

Rovás Infó vélemény

Az alábbi alkalmazás szerzője a Magyar Adorján 1961-es ábécéjét helyezte a középpontba. A korszerű rovásábécét használóknak rögtön kiütközik ennek a rovásábécének a jellegzetessége, a magánhangzó párok hiánya, bár Magyar Adorján az a-á és e-é párokat már megkülönböztette. Így a latin ábécéhez képest is erősen szűkített jelkészlettel ismerkedhetnek a rovásjelekkel. A rovásra átíró programok készítői is hamar szembesülnek azzal, hogy nem lehet 100%-san helyesen átírni latin szövegről rovásra – így az olvasó felelőssége a fordítás – helyesebben az átírás – ellenőrzése.

A program sok feladata, elmenthető, kiküldhető rovásfelirataival viszont egyet mindenképpen elér – rovásos tartalmak születnek általa, s terjed, válik élővé a rovás.

Nemrég készült el az első rovásíró mobilalkalmazásának második verziója. A program segítségével okostelefonon tanulhatjuk, gyakorolhatjuk vagy fordíthatjuk le a rovásírást. Beszélgetés a program készítőjével, Lőrincz Áronnal. 

alt

alt

“Magyar rovásírás” alkalmazás képernyő részletek

Rovásírás okostelefonon

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen programot készíts?

Amikor a rovásírás alkalmazás ötlete eszembe jutott, biztos voltam benne, hogy nem találtam ki újat. Elég magától értetődő ötlet, ugye? Mostanában, amikor gombamód szaporodnak a mobilalkalmazások. Megyek, meg is nézem mind a nyolc féle megvalósítást! – gondoltam. Némi keresgélés után azonban rájöttem, hogy meglepő módon senki sem rukkolt még elő hasonló programmal. Nem volt más hátra, mint hogy készítsek egyet.

Röviden és tömören, hogyan jutott az alkalmazás a jelenlegi formájába és mit tud most?

Jónéhány rovás betűkészlet kipróbálása után egy saját betűtípus készítésébe kezdtem. Nem mintha a már meglévők olyan rosszak lettek volna, de a rovás jeleik elég átláthatatlanul voltak a latin ABC betűihez rendelve. Utána a rovás betűket táblázatba foglaltam, ez volt a kiinduló ötlet. Ekkor még mindössze a folyton elkallódó, papírra írott ABC elektronikus, mindig kéznél levő formája akart lenni.

Hamarosan elkészült a fordító is, amely latin betűsről rovásra, vagy rovásról latin betűsre fordít tetszés szerinti szöveget. Betartja a rovásírás szabályait és elbánik a rovás számokkal is. Majdnem rejtett képessége, hogy szinte bármelyik alkalmazásban (pl. a webböngészőben) képes az éppen kijelölt szöveget azonnal rovásra fordítani a ?megosztás? funkción keresztül.

Hosszasan agyaltam rajta, hogy a fordító kezelését a lehető legegyszerűbbé tegyem; végül szó szerint fordító lett belőle: a szöveget tartalmazó lap megfordításával már látható is a lefordított szöveg. Az első verzió tartalmazott még egy rövid összefoglalót a rovásírás szabályairól azok számára, akiknek teljesen új a rovásírás.

A nemrég elkészült második verzió újdonsága a gyakorlási lehetőség. Az volt a célom, hogy valamennyire játékos legyen, de a mai számítógépes játékoktól megszokottnál kevésbé idétlen módon. A gyakorlás abból áll, hogy az egyre nehezebbé váló írási és olvasási feladatsorok megoldásával egy lépcsőn küzdjük magunkat feljebb és feljebb. Hogy legyen valamilyen kézzel fogható cél, a lépcső tetején egy ajtó található, amelynek a kinyitása a feladat. Akik pedig nem szeretnének lépcsőzni, a ?szabad gyakorlás? részben saját feladatsort állíthatnak össze.

Idáig sikeresnek tűnt az ötlet; állítólag egy óra alatt meg lehet tanulni vele rovásírni. Valakik szerint letehetetlen.

Mik a terveid a programmal?

Van egy folyton növekvő növő listám az olyan ötletekről, amiket meg szeretnék valósítani benne. Záporoznak a javaslatok az emberektől is, akik használják. Egyszóval még nincsen kész. Mivel egyre kevesebbet írunk papírra, fontos, hogy legyen mód bármelyik digitális eszközökön is rovásírásra. Ennek is szeretném, hogy eszköze legyen.

Milyen célokért dolgozol vele?

Egy jó kiindulópontnak szánom a rovásírás megismeréséhez. Meg akarom vele mutatni, hogy a rovásírás jó dolog, és az alapjait elsajátítani nem ördöngősség.

Az androidos alkalmazás beszerezhető innen, a Google Play-ről:

googleplay

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share