Rovást a mobilra!

alt

Középiskolások és egyetemisták magyar piacra készített programterveit várja a Mobil Innovációs Központ versenyén, az 1app-on. Reméljük, hogy újabb rovásos alkalmazások is születnek! Nevezési határidő: 2014. március 25.

 

Rovás Infó szolgálati közlemény

Olvasóink és a rovás iránt érdeklődő fiatalok egyre inkább keresik azokat a mobilra letölthető alkalmazásokat, amellyel a székely-magyar rovást használhatják, tanulhatják játékos formában. Az alábbi versenyfelhívást is ezért tesszük közzé, hogy a magyar piacra szánt fejlesztési javaslatok ezt a célcsoportot is megtalálják.  

Azért, hogy megszülessenek az újabb rovásos alkalmazások, a Rovás Alapítvány – helyezéstől függetlenül – minden rovással kapcsolatos pályaművel nevező csapatnak 10.000,- ft értékű rovásos szakkönyvet és terméket ajánl fel, valamint ingyenes konzultációs lehetőséget az alkalmazásfejlesztés során felmerülő rovással kapcsolatos kérdésekre. 

(Rovás Info)

1app – egyetemi alkalmazásfejlesztő verseny 2014 (1app.mik.bme.hu)

Az 1app versenyre elsősorban főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését várjuk, de a középiskola 11. és 12. évfolyamában tanulók is jelentkezhetnek. A verseny szabályairól, a nevezhető alkalmazásokról, a határidőkről a verseny honlapján tájékozódhattok. 

– Miért indítjátok az 1app versenyt?

Mint mobilalkalmazás-fejlesztéssel foglalkozó szervezet munkatársai, azt tapasztaljuk, hogy a magyar piacra szabott alkalmazásokból még nem készült elegendő számú és minőségű ahhoz, hogy az egyre növekvő igényeket kielégítse. Mivel a mobilalkalmazás-fejlesztés a hagyományos alkalmazások fejlesztésétől eltérő szemléletet és hozzáállást követel meg a fejlesztőktől, szeretnénk egy új fejlesztő-generációt támogatni a céljai elérésében.
Az 1app verseny célja a magyar mobilalkalmazás-piac élénkítése, új szereplők felfedezése és a versenyt záró konferencián a jövő fejlesztői és az ipari szereplők közötti párbeszéd lehetővé tétele.

– Mitől különleges az 1app verseny?

A számos mobilalkalmazás-fejlesztő versenytől két lényeges szempontból tér el az 1app verseny. Egyrészt kifejezetten a magyar piacra készült alkalmazásokat várunk a versenyre, másrészt a célközönségünk a középiskolai tanulók és a főiskolai, egyetemi hallgatók.

Tudomásul vesszük, hogy egy tanuló vagy hallgató nem feltétlenül rendelkezik erőforrásokkal ahhoz, hogy ötletéhez, alkalmazásához teljes grafikai tervet készíttessen egy jó grafikussal, ugyanakkor elvárjuk a jó minőségű és az adott platform jellegzetességeihez jól illeszkedő alkalmazások megvalósítását.

Versenykiírás (részletek a felhívásból)

A BME Mobil Innovációs Központ alkalmazásfejlesztő versenyt hirdet. A versenyen egy- vagy kétfős hallgatókból vagy középiskolai tanulókból (11. vagy 12. évfolyam) álló csapatok jelentkezését várjuk, akik egy ötletes, jól működő alkalmazást fejlesztenek valamelyik mobil platformra magyar nyelven. Az alkalmazások értékelésekor az alkalmazás eredetisége és az alkalmazás megjelenése mellett a forráskód és a dokumentáció minőségét is figyelembe vesszük. 

A versenyen alkalmazások három kategóriában nevezhetők:

  • Oktatás – oktatáshoz kapcsolódó alkalmazások.
  • Játék – játékprogramok.
  • Egyéb – az előző két kategóriába nem sorolható alkalmazások.

A nevezés az Interneten keresztül történik az 1app.mik.bme.hu weboldalon. Az elkészült pályaműveket nem szükséges megjelentetni az egyes mobilplatformokhoz tartozó áruházakban. A versenyre olyan szoftverek nem nevezhetők, amelyek 2014. január 1-je előtt megjelentek valamelyik alkalmazásboltban.

Részvételi feltételek

A versenyen egy- kétfős csapatban indulhatnak olyan személyek, akik érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek egy magyar felsőoktatási intézményben a nevezéskor vagy 2014. január 1- jén, illetve a középiskola 11. vagy 12. évfolyamán tanulnak.

A nevezési határidőig (2014. március 18.) fel kell tölteniük a csapatoknak a versenyre nevezett alkalmazás elérhetőségét (ha az alkalmazás ingyenesen letölthető valamely alkalmazásboltból), telepítő fájlját, forráskódját (indokolt esetben a forráskód feltöltésétől eltekintünk, ekkor betekintést kérünk a forrásba) és az alkalmazásról készült képernyőképeket. A tanulói, illetve hallgatói jogviszony igazolásához szintén a weboldalon keresztül tölthetnek fel dokumentumokat a nevezők.

Értékelési szempontok

Az egyes alkalmazások értékelésekor a következő szempontokat tartja szem előtt a zsűri:

  • A forráskód minősége.
  • Az alkalmazás alapját képező ötlet.
  • Az alkalmazás illeszkedése az adott platform jellegzetességeihez.
  • Az alkalmazás megjelenése.
  • A felhasználói élmény egyéb elemei (logikus felépítés, helyesírás).
  • A dokumentáció minősége.
  • Az előadásra kapott pontszám (csak a továbbjutók esetén).

Konferencia

A versenyre a legjobb alkalmazásokat nevező csapatok egy Budapesten rendezendő egynapos konferencián mutathatják be egy 10- 15 perces előadásban az alkalmazásukat. A konferencián számítunk a verseny támogatóinak megjelenésére is.

Díjazás

Az egyes kategóriákban az első három helyen végzett csapatot díjazzuk.

(1app.mik.bme.hu – verseny oldala)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share