Cserkész rovás abc 1931

alt

Faragó Ede már az 1931-es Cserkészapródkönyvében megjelentette saját rovásábécéjét. A korábban bemutatott 1937-es kiadás előzménye.

 

Átmeneti kor – 1930-as évek eleje

Az 1933-as gödöllői Jamboree-n a Tar MIhály féle rovásábécét használták, de már 1931-ben jelentkezett Faragó Ede a történeti alakokhoz hitelesebben illeszkedő rovás ábécével. A 30-as évek elején tehát a cserkészek legalább kétféle rovás ábécét használtak.

Rovás Írás

Kevés nemzet van a világon, amelynek saját írása van. Ma az egész világon latin betükkel irnak a különféle nemzetek. Mi is igy írunk. De mielőtt a latin betüt megtanulta volna a magyar, nagyon régen, tán még ős Nimród idejében is már olyan művelt volt, hogy gondolatát kőre, fára vésve is ki tudta fejezni.

alt

Cserkész rovás ábécé (eredetileg két képrészletben)
(Cserkészapród, 1931)

Egyszóval írni tudott. Legyünk büszkék fiuk, arra mi, magyar cserkészapródok, hogy ilyen ősi írásunk van és jól tanuljuk meg mindnyájan, ha nem is használjuk mindig, de sohase felejtsük el, mert az ellenségeink azzal vádolnak, csakhogy ártsanak, hogy nem régi a műveltségink. A rovásírást jobbról balfelé kell írni. Régen botra vésve a levélírást pótolta.

alt

Cserkész rovás ábécé (Cserkészapród, 1937)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share