Rovástábla – Mezőkaszony

alt

A táblaállítás a gáncsoskodás ellenére rendületlen Kárpátalján, ezúttal Mezőkaszony neve került fel a rovástáblás települések térképére.

 

A víz szalad, a kő marad…

Immár harmadik éve zajlanak folyamatosan a Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovásos helynévtáblák avatási ünnepei. A rovásműveltség Kárpátalján is újjászületett és szervesen épült ismét be a helyi magyar közösségek önazonosságába. A nehéz körülmények közötti a szívós munka meghozta gyümölcsét, ami a többség számára nyilvánvaló.

Ezzel egyidőben ugyanakkor szűklátókörű érdekcsoportok, a közösségen kívüli hatalom helytartói és azok médialakájai e misszió útjába próbálnak akadályokat gördíteni. Hol hangosan, hol csendben, hol nyíltan, s hol hátulról támadva. De nem járhatnak sikerrel, hiszen ők rombolni tudnak csak, építeni nem, s … “Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad!”

Kovács Béla európai parlamenti képviselő kárpátaljai látogatása

2013. szeptember  27-én a Beregszász fennállásának 950. évfordulója alkalmából szervezett városnap vendége volt Kovács Béla, az Európai Parlamentnek a Jobbik Magyarországért Mozgalom által delegált képviselője. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a városházán fogadta a vendégeket, onnan átsétáltak a főttére, ahol kezdetét vette a városnapi sokadalom. A vendégek köszöntése után Babják Zoltán polgármester ünnepi beszédével megnyitotta a városnapot. Az ünnepség egyik színfoltja a Beregszászi Művészeti Iskola zenekarának és mazsorettcsoportjának produkciója volt, amely megalapozta a beregszászi iskolák felvonulásának hangulatát.

Kovács Béla európai parlamenti képviselő a testvértelepülések polgármestereivel és más meghívott vendégekkel végigjárta a különböző programok helyszíneit: megkoszorúzták Beregszász alapítójának, Lampert hercegnek az emléktábláját, részt vettek a római katolikus templom kertjében kialakított új játszótér átadásán és más kulturális eseményeken, amelyek a városnaphoz kapcsolódtak. A program az Arany Páva étteremben megtartott ünnepi fogadással folytatódott.

A városnap forgatagában  Kovács Béla európai parlamenti képviselő elbeszélgetett helyi magyar emberekkel, akik megemlítették mindennapi problémáikat, aggodalmukat fejezték ki a kárpátaljai magyar közösségek jövőjével kapcsolatban.

A séta közben sok ismerőssel találkozott, ami az elmúlt három évben tett számos beregszászi látogatásának eredménye, így a képviselő úr szinte otthon érezte magát városunkban. A közelmúltban Kovács Béla szervezésében az Európai Parlament brüsszeli központjában bemutatkozott Beregszász város, többek között a Szent Vencel Borrend, amelynek tagjai közül többen meginvitálták a képviselő urat sátraikba egy borkostolóra.

A délután folyamán az amfiteátrumban koncertekre került sor, ahol ukrajnai és magyarországi előadók szórakoztatták a nagyérdemű közönséget. A kulturális programok zárásaként pazar tűzijáték köszöntötte az immár 950. éves Beregszász város lakosait.

Másnap  Kovács Béla európai parlamenti képviselő beregszászi fogadóirodájában találkozott a kárpátaljai ruszin szervezetek vezetőivel, Jevhen Zsupan és Ladiszlav Lecovics urakkal, akik meghívták a képviselő urat az október 26-án Munkácson megrendezésre kerülő Cservona Ruzsa ruszin kulturális fesztiválra és az azt megelőző kongresszusra. A megbeszélés végén Kovács Béla képviselő úr támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és ruszin zászlókat adott át az elnök uraknak.

alt

alt

Mezőkaszony (Kárpátalja) rovástábla avatása Kovács Béla európai parlamenti képviselővel

Ezt követően Mezőkaszonyba látogatott annak apropóján, hogy a településen rovásírásos helységnévtáblát avattak. Az ünnepségre Mezőkaszony Barabás felőli oldalán került sor, ahol vendégeket és a falu lakóit Tóth Sándor polgármester köszöntötte. Nemzeti imádságunk eléneklése után Kovács Béla EP-képviselő tartott avatóbeszédet, amelyben a rovásírás, mint nemzeti kulturális örökségünk megőrzésének fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Beszélt a rovásírásnak a mindennapjainkban betöltött szerepéről. Reményét fejezte ki, hogy a rovásos helységnévtáblák felkiáltójelekként a Kárpát-medencei magyar egységet hirdetik majd, és a határt jelző oszlop csak egy muzeális tárgy lesz, amely a sötét múltra emlékeztet.

Köszöntötte a mezőkaszonyiakat a táblaállítás alkalmából Rubi Gergely, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője is. Megköszönte Tóth Sándor polgármester bátor kiállását a rovásmisszió mellett.

Radvánszky Ferenc református lelkész Isten áldását kérte a jelenlévőkre és a táblaállítási misszióra.

A rovástáblát  Kovács Béla európai parlamenti képviselő, Tóth Sándor polgármester és Sápi Zsigmond rohodi vállalkozó leplezték le. A Kaszonyi Középiskola diákjai előadásukkal színesítették a rendezvényt.

Sípos László, a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnökének a mezőkaszonyiakhoz írt köszöntő levelét Kovács Dezső, Kovács Béla EP-képviselő beregszászi fogadóirodájának vezetője olvasta fel.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők elénekelték a Székely himnuszt, majd közös fotózásra került sor.

Reméljük, hogy a jövőben több hasonló nemzettudatunkat formáló rendezvényről adhatunk hírt, amelyek a magyar megmaradást és öntudatra ébredést szolgálják majd.

Szemere Judit, Beregszász

(Rovás Infó)

 

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share