Bunkó, ronda rovás…

alt

Sértődött propaganda-cikket préselt ki magából a rovástáblákat leszedetők névtelen szócsöve. Csúsztatás, mellébeszélés és politikai sárdobálás.

 

Lássunk tisztán!

Kétféle ember van: az egyik épít, a másik rombol – minden egyéb csak mellébeszélés. A rovásműveltség jelenkori felkvirágzásában sincs ez másképp, miként azt az egységes székely-magyar rovásos helynévtáblák állításának missziója is mutatja. Vannak, akik táblát állítanak és vannak, akik ürügyeket keresnek, hogy miért ne állítsanak. A legszomorúbb, hogy vannak olyanok is, akik szóban és tettben az elkészült táblák ellen rontanak.

Kárpátalján is sikeres a Rovás Alapítvány nyílt, mindenki számára hozzáférhető egységes rovás helynévtábla-rendszere. Aki ebben a formában kívánja a rovásműveltséget építeni, megteheti. Senki sincs kizárva belőle, sem világnézet, sem hovatartozás nem számít – aki építeni akar, kap lehetőséget. Ha nem tetszik, lehet másképp, jobban csinálni, de a rombolás nincs és nem lesz megbocsátva!

Pedig vannak rombolók, mint akik például leszedették Nagydobrony rovástábláját. És azok is rombolnak, akik a táblák ellen uszítanak, politikai iszapbirkózásba süllyesztik nemzeti írásunk ügyét. Ahogy azok a tollnokok, akik a megosztottságot még szítják is. Sajátjuknak sejtetve “féltik” azokat az üdvözlőtáblákat, melyek magyarországi alapítványi támogatásból jöttek létre és valódi gazdájuk a települések önkormányzatai. Ráadásul az üdvözlő táblákat elrondító párt-tábláknak titulálják azokat a rovás helynévtáblákat, melyek a helyi és anyaországi közösségek, magánszemélyek, támogatók és – tetteik alapján tiszteletet érdemlő – közszereplők összefogásának jelei.

Talán savanyú a szőlő?

(Rovás Infó)

Jobbikos kirohanás a KMKSZ ellen (Karpataljalap)

altSzávay István, a Jobbik nemzetpolitikai illetékese facebook-bejegyzésében (amit több sajtóorgánum is átvett) rátámadt a KMKSZ-re azzal, hogy az akadályozza szervezetének rovásírásos helységnévtábla-akcióját. A KMKSZ-vezetőket azzal vádolja, hogy kényszerítik a tanácselnököket, hogy távolítsák el, vagy hogy ki se tegyék a jobbikos székely rovásírásos táblákat.

A bejegyzés nyilván a magyarországi publikumnak van szánva, amely nem tudja, hogy a kárpátaljai magyarok által lakott települések vezetése szoros hatalompárti, vagyis régiós kontroll alatt áll, melynek magyarul beszélő fiókszerve az UMDSZ. A jobbikos táblaakció szépen halad UMDSZ-es koprodukcióban. Beregszász elé például Kovács Béla jobbikos EP-képviselő Gajdos István UMDSZ-elnökkel együtt tette ki a táblát.

A KMKSZ is folytat helységnévtábla-akciót, amelyen a település ukrán és magyar neve, címere és első írásos említésének dátuma szerepel. A jobbikosok ezt a hivatalosan jóváhagyott alkotást egészítették ki minden egyeztetés nélkül pár helyen a saját toldalékukkal. Ami függetlenül minden más szemponttól – bunkóság. Elrondítanak vele egy-egy jól megtervezett esztétikus objektumot, kérdésessé téve státuszukat, hiszen azok felállítása eredeti formájukban lett engedélyezve.

Az esetek túlnyomó többségében azonban a Jobbik a maga székely rovásírásos helységnévtábla-akcióját az UMDSZ-szel együtt bonyolítja, mely egyébként szintén futtat egy hasonló programot. Némely tanácselnök biztos, ami biztos alapon támogatta mind az UMDSZ-es, mind a KMKSZ-es tábla felállítását, akárcsak a jobbikosokét. Ha valamelyikükkel azért nem sikerült megállapodni, mert az illető a KMKSZ ellenállására hivatkozott, tudják: füllentett. Nyugodtan folytassák a győzködésüket (amíg az ukrán hatalom le nem állítja az egész akciót), lesz az az érv, amely majd hatásosnak bizonyul.

(lmz – Kárpátaljalap – eredeti cikk)

Sajtóvisszhang

 

Kapcsolódó cikkek:

Share