Kárpátalja – rovás és lakájmédia

alt

altTovább gyűrűzik Kárpátalján a rovásos táblák körüli botrány. Minél több hírt adnak róla, annál világosabb a kép: van, aki épít és van, aki rombol!

 

Mi a KMKSZ baja a rovástáblákkal?

A valóságban a válasz nagyon egyszerű: valószínűleg semmi! Azon kívül, hogy nem (kizárólag) az övék…

A KMKSZ-t korábban nem zavarta az, hogy nem léteztek rovástáblák, de az első 1-2 tábla megjelenése sem. A gond ott kezdődhetett, amikor az egyre szaporodó rovástáblák pozitív fogadtatása meghaladta a politika érzékenységi küszöbét és a későn ébredők hirtelen hátrányban vélték magukat a képzelt “népszerűségi” versenyfutásban.

Az igazi sportban ilyenkor jön a lemaradás kemény munkával való ledolgozása és a többiek megelőzését lehetővé tevő átlagon felüli teljesítmény. A piszkos sportban viszont rögtön előjön az ellenfél gáncsolása, a bírók megvesztegetése és a szabályok átírása. De úgy látszik, van aki még labdát is ki akarja szúrni! 

“Hadiösvényen” a KMKSZ? (Váradi Viki blogja)

A Jobbikos kirohanás a KMKSZ ellen című cikk írása közben annyi igazság csöppent ki lmz tollából, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) egyaránt rendelkezik falunévtábla-állító programmal. Egy hangyányival sem több. Hiába próbálja ezekkel egybemosni, a Jobbik rovástábla-akciója egészen más történet. Egy ősi magyar kultúrkincs ?felszínre hozataláról?, a közös gyökereinkről szól. Ha úgy tetszik, egyfajta emlékeztető. 

Bár a szerző nagyon igyekszik ezt állítani, a Jobbik rovástábla-akciójához az országos szervezetnek semmi köze nincs. Azt ugyanis az adott település polgármestere és képviselőtestülete támogatja vagy éppen ellenzi. Gajdos István Beregszász vezetőjeként az előbbiek közé tartozott. Magyarként és a város első embereként is jól döntött. Az, hogy a KMKSZ szócsöve ezért lármázik, nem jelent semmit. Ennél csak akkor csapna nagyobb ricsajt, ha a Vérke-parti város akkori első embere másként dönt. Tudják, ha van rajta sapka, azért, ha nincs, akkor azért?

Ám lmz nemcsak a Jobbiknak és az UMDSZ-nek üzent hadat, hanem magának a rovásírásos táblának is. Nem is akárhogyan: a KMKSZ-es falunévtábla toldalékának titulálta. És ez még nem volt elég, tovább botorkált a ?hadiösvényen?, és a világba ordította fájdalmát: ?elrondítanak vele egy-egy jól megtervezett esztétikus objektumot?.

A meredek fogalmazás közben az ?elemző? talán maga sem vette észre, hogy nem csupán a gyalázás határait súrolja. Nevetségessé tette önmagát: mivel egyetlen (!) ?elrondított? KMKSZ-es falunévtábla fényképét sem képes bemutatni, három UMDSZ-essel – mégpedig Nagymuzsalyból, Beregszászból és Borzsováról – próbálja bizonyítani igazát!

És nem szakadt le az ég?

A verbális hadonászás legfontosabb célja az volt, hogy elterelje a figyelmet a lényegről. 

Mert mit is írt Szávay István? Azt, hogy Guton a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke megpróbálta megakadályozni a képviselőtestület rovástábla-állításra vonatkozó szándékát, hogy Badaló KMKSZ-es polgármesterére is nyomást gyakorolt a helyi KMKSZ-elnök a táblák felállításának engedélyezése miatt, aki ezután vissza is lépett. Hogy Asztély KMKSZ-es polgármestere szintén visszautasította a kezdeményezést. Azt, hogy a borzsovaiakat is megpróbálták a ?KMKSZ-es útra? téríteni.

Ám ezek után lmz-től csak bunkózásra futja, ezekről a dolgokról mélyen hallgat. Akkor is, ha a némaság egyenlő a beleegyezéssel. 

Nohát ez a beismerés a történet lényege. A legfontosabb kérdés pedig továbbra is megválaszolatlan: mi baja a KMKSZ-nek az ősi írással, a rovástáblákkal?

(Váradi Viktória – eredeti napjójegyzet)

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Share