Rovásos Biblia a levéltárban

alt

Rovásos Újszövetség került a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltár és Múzeumába. Beregszász a rovásműveltség éledésének kárpátaljai központja.

 

Rovásos Újszövetséget kapott a KRE Levéltára és Múzeuma

Advent utolsó vasárnapján, a Rovás Alapítvány jóvoltából egy igen értékes bőrkötéses, rovásírásos Újszövetséggel gazdagodott intézményünk. 
 
Különleges érzés volt kézbe venni a magyar nemzetünk ősi írásával papírra vetett Szentírást. A rovásírás által valami hatalmas mélységből sejlik át népünk régmúltja, az őt körülvevő homályon, a rárakódott hazugságokon és félremagyarázott féligazságokon keresztül.
 
alt
Számomra többszörös üzenete van a rovásírásos Újszövetségnek. Egyrészt Megváltó Krisztusunk életadó igéjének ilyen formában való megjelenése gyönyörű válasz azoknak, akik rovásírásunkat pogány, és a keresztyén magyarságtól idegen dolognak próbálják feltüntetni. Másrészt üzen mindenkinek: rovásírásunk él, és olyan gazdag, hogy Isten csodálatos igéi is pontosan kifejezhetőek általa.
 
A rovásírás maga a remény. Hisz tűzzel-vassal irtották, pusztították, háttérbe szorították, később igyekeztek elfeledtetni, meghamisítani-elcsalni. Ám a rovás túlélte az elmúlt évezred viharait, és ?bár ez sokakat bosszant- a XXI. században újra terjed. És mindez azért tölt el reménységgel, mert hiszem, hogy a rováshoz hasonlóan meghurcolt igazi ősmúltunk is képes lesz áttörni az ellenségeink által felé épített hamis őstörténetünk szarkofágján, új erőt, reménységet adva sárba tiport nemzetünk felemelkedéséhez.
 
Addig is múzeumunk minden vendégének büszkén mutatjuk be a csodálatos ősi írásunkkal felrótt Szentírást, imádkozva azért, hogy egyre többen olvassák az Igét, és egyre többen érezzék magukénak ősi nemzeti értékeinket.
 
(Kész Géza – KRE – eredeti cikk)
 
Kapcsolódó cikkek:
Share