Örömhír – Rovás a Vatikánban

vatican_01

Fontos kultúrdiplomáciai állomáshoz érkezett nemzeti írásunk: a rovásos Újszövetség a Szentatya kezében. Frissítve angolul.

 

Rovásos Újszövetséget ajándékoztak a pápának

Február 15-én, a szerdai általános pápai audiencián Győriványi Gábor szentszéki nagykövet kíséretében részt vett Sípos László, a Rovás Alapítvány elnöke és Rumi Tamás, az alapítvány kuratóriumi tagja. A kihallgatást követően Sípos László gyűrűcsókra járult a Szentatyához és átadta neki a 2011 decemberében rovásírással megjelent Újszövetséget. Ezt követően látogatást tettek a Vatikáni Rádióban, amelynek alkalmával Sípos László, az alapítvány elnöke beszámolt műsoruknak a pápával való találkozásról.

vatican_05A rovásírásos Újszövetség a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Rovás Alapítvány együttműködésében jött létre, amelyhez nagyban hozzájárult Tarjányi Béla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Újszövetségi tanszékének professzora is.

(Vatikáni Rádió – eredeti cikk és hangfelvételhang letöltése)

 

Rovásírásos bibliát kapott a pápa (MTI)

Egyedi, díszkötéses példányt ajándékozott az újszövetségi Szentírás rovásírásos változatából XVI. Benedek pápának szerdán a Rovás Alapítvány Vatikánba látogató küldöttsége – közölte a szolnoki székhelyű szervezet elnöke csütörtökön.

Sípos László tájékoztatása szerint az alapítvány munkatársai Győriványi Gábor vatikáni magyar nagykövet kíséretében vettek részt a katolikus egyházfő szerdai általános audienciáján. Itt adták át a pápának a székely-magyar rovással készült, díszkötéses Újszövetséget, amelyet kifejezetten erre az alkalomra, egyetlen példányban készített el a Gyomai Kner Nyomda.

Az ajándék megtekintésekor az egyházfő kérdésére Sípos László elmondta, hogy ?a magyarság ősi írása ma is létezik, megbecsülése és használata erősödőben van?. A küldöttség tagjai tájékoztatták XVI. Benedeket, hogy az alapítvány célja a székely-magyar rovásírás kutatása mellett a korszerű mindennapi használat elősegítése, amelyben az oktatás, a szabványosítás, a technikai fejlesztés és a könyvkiadás is fontos szerepet játszik.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Sípos László az Újszövetség rováskiadását fontos nemzeti kultúrdiplomáciai állomásnak nevezte az alapítvány által létrehozott rovásos könyvkiadás folyamatában. Emlékeztetett: az újszövetségi Szentírás székely-magyar rovásos változata a Neovulgáta alapján, a nyelvében megújított Káldi-féle szentírásfordításon alapul. A kötet 2011 karácsonyán, a Rovás Alapítvány és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat közös kiadásában látott napvilágot.

A Rovás Alapítványt – a honlapjukon található információk szerint – 2009. július 1-jén vette közhasznúsági nyilvántartásba a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. Alapító okiratuk szerint céljuk egyebek mellett a történelmi rovásírás rendszereinek hazai és nemzetközi kutatása, a rovásírást tartalmazó leletek felkutatása és rendszerezése, valamint a rovásírásról szóló tudományos ismeretterjesztés szervezése és elősegítése.

(MTI)

 

Idegen nyelvű hírek:

 

Válogatás a sajtóvisszhangból:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share