Szenzációs türk rováslelet

alt

Japán és mongol kutatók találtak közel 1300 éves türk rovást is tartalmazó leleteket Mongóliában. Egyre bizonyosabb a hun-türk folytonosság.

 

Egy új rovásfelirat nyomában

Újabb két korai türk rovássztélé került elő Mongólia keleti feléből. A türkök emlékeivel foglalkozó japán kutató szerint hasonló felfedezésre az elmúlt száz év során nem került sor. 

Az új leletre egy japán-mongol régészeti expedíció bukkant még május folyamán, Dongojn siré nevű helyen, mely körülbelül a mongol fővárostól, Ulánbátortól délkeletre 400 kilométerre található. A sztélék négy, illetve három méter hosszúak és 2832 jel található rajtuk. Rovásírásból mintegy húsz sor olvasható a köveken.

A hunok nyomában

Takasi Osava, az Oszakai Egyetem professzora szerint az írásos emlékek a 8. század közepéről származnak, amikor a Második Türk Kaganátus (682-744) uralta a mai Mongólia területét. A türkök azonban nem a semmiből tűntek fel, hanem a hunok utódaiként vették át a sztyeppei térség felett az uralmat, központjukat a régi hun szállásterületen hozták létre. A korabeli kínai krónikák arról tudósítanak, hogy a türkök hunok utódai, az Asina-nemzetség, a türkök vezetői hun származásúak voltak, a türk és a hun nyelv között pedig csak nyelvjárási különbség mutatható ki.

alt

A feliratok jelentősége

A most megtalált türk rovásírásos sztélék sok értékes adattal szolgálnak a türkök poltikai rendszeréről és intézményeiről, akik a 6-8. század között uralták a belső-és közép-ázsiai sztyeppét, a Kingán-hegységtől az Aral-tóig. Osava megfejtette a kövön lévő szöveget, szerinte mindkét esetben sírfeliratról van szó, amikor az elhunyt siránkozik, hogy el kell hagyni szeretteit és hazáját. ?Ó, otthonom, ó, hazám?- olvasható rajtuk türk nyelven. A jelekből a japán professzor azt olvasta ki, hogy a két sztélét a türk uralkodóház, az Asina egyik tagjának állították, a Második Türk Kagantus idején (682-744). Ilyen jellegű feliratot eddig még nem találtak a türk korból, a három legismertebb türk rovásírásos sztélé (Bilge kagán, Kül tegin és Tonjukuk) a régi türk birodalom központjából, Mongólia szívéből került elő 120 évvel ezelőtt.

(OB – alfahir.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share