Sólyom Airlines: rovás helyett?

alt

Érdekes felvetés, miért nem inkább rovásjelekből stilizálják a most induló Sólyom Airlines logóját? Mi lehetett az alapmotívum?

 

Iszlám motívum lesz a Sólyom Airlines logója?

Az egy dolog, hogy nyilván azért lesz Sólyom az új magyar légitársaság neve, mert valójában Turul akart az lenni, csak nem volt elég vér a pucában, hogy a nagymagyar ötletet keresztülverjék a döntéshozókon. És mivel a turul, a magyarok mitologikus madara valószínűleg a kerecsensólyom volt, bizonyára így lett a légitársaság neve Turul helyett Sólyom, jut is, marad is alapon.

Az meg egy másik dolog, hogy talán annyira mégse kellett volna lefeküdni a keleti befektetők pénzéért, hogy még a cég logóját se valami normális magyar motívum feldolgozásával oldják meg, hanem az iszlám kalligráfia hagyományaihoz nyúljanak vissza a jól bevált, barátságos és közkedvelt rovásírás helyett. 

Az ugyanis a nagy büdös helyzet, hogy az állítólag a közeli jövőben induló új magyar légitársaság logója valójában nem más, mint egy elnagyolt tugra.

Mi az a tugra?

A tugra a török szultánok mesterien kidolgozott kalligrafikus aláírása volt. Az iszlám művészetben az írás nem csak a gondolatok rögzítésére szolgált, hanem díszítő funkciója mindig is számottevő volt. Van, amikor a gyönyörű írásjelek önmagukban is díszítenek, de olyan is van, hogy az írás mondjuk egy élőlényt ábrázoló képpé áll össze.

alt

 

alt

A jobb felső képen a tugra részeinek az elnevezése látható. A bal felső képen a Sólyom légitársaság logóján látszik, hogy elnagyolt formában ugyan, de felismerhetők a tugra részei. Az alsó két képen arab írásjelekkel rajzolt stilizált állatalakok láthatók.

Zárásként pedig pár kísérlet arra, hogy a Sólyom Airlines logója mennyire hasonlít az iszlám művészetből ismerős kalligrafikus díszítő megoldásokhoz:

 

alt

(Képek: facebook.com, tugra.org és tugra-style.com)

(Mária.blog.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share