Szentkatolnai névjegye

alt

Idén 100 éve hunyt el Szentkatolnai Bálint Gábor. A harminc nyelvet ismerő nyelvész vajon mely írásokat kedvelte? Beszédes (pontosabban írásos) a névjegye.

 

Szentkatolnai Bálint Gábor (1844-1913) névjegye

A nyelvész életrajzában nem említik, hogy ismerte a rovást. Szentkatolnai Bálint tagadta a magyar nyelv finnugor eredetét, ugyanakkor a 19. század végi ugor-török háborúban a török eredeztetést sem támogatta, hanem azt állította, hogy a magyar a 150 milliós turáni nyelvek egyik önálló ága, s a hun és szkíta nyelvvel hozta kapcsolatba.

alt

Szentkatolnai Bálint turánista névjegye (előoldal)

alt 

Szentkatolnai Bálint turánista névjegye (hátoldal)

Dr. Zombori Lajos, az MTA doktora gyűjteményének értékes darabja Szentkatolnai Bálint Gábor névjegye amelyen hat íráskép található. A névjegy 1879-1913 közötti időszakban készülhetett.

  • Latin írás: Szentkatolnai Bálint Gábor turánista
  • Rovás írás (bal oldalt): B LNT G 
  • Mongol írás (jobb oldal): Bálint
  • Arab írás (felül): Sz. Bálint 
  • Indiai írás (Tamil) (alul)
  • Kínai írás (hátul): ? ba ? lin ? de 

Mindegyik írással a BÁLINT nevet hangzósította. A nyelvész nyilván a számára legkedvesebb írásokat tetette fel névjegykártyájára, tehát bizonyítható, hogy ismerte a rovást, s munkái során foglalkozott a Nagyszentmiklósi kincs megfejtésével is. Azonban az öt betűből álló felirat arról tanúskodik, hogy nemcsak a székely-magyar rovást ismerhette, hanem a kincsen található Kárpát-medencei rovás jeleit is.

Névjegyén az utolsó négy betű egyértelműen olvasható székely-magyar rovásjel: LNT G (báLiNT Gábor), az első betű viszont Kárpát-medencei rovás Z jel. A magyarázat az lehet, hogy Szentkatolnai az egyik Nagyszentmiklósi feliratot “pecsenüj”-nek olvasta (ahol a nyitott Z-rovásjelét P-nek vette), amit aztán “besenyő”-nek fordított. Vagyis az első betű eredeti hangértékének a P-t tekintette, ami aztán zöngésedett, s így b-ként is használható volt szerinte.

Bizonyára nem ismert más Kárpát-medencei rovás b-t, ezért használta ezt a jelet. Eljárására azzal magyarázható, hogy a jel a székely-magyar rovás P jeléhez nagyon hasonló, amely csak három segédvonalat tartalmaz.

alt

Szentkatolnai Bálint Gábor nevének rovásváltozata névjegyén (B LNT G)

A kutatási anyag összeállításában közreműködtek: Rumi Tamás, dr. Zombori Lajos, Sólyom Ferenc, dr. Obrusánszky Borbála, dr. Hosszú Gábor és más szakértők.  

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share