Erős emberek a rovásért

alt

A sportolók nem csak képviselik, hanem kitartással és példamutatással építik a nemzetet. A Kárpát-medence erős emberei is közreműködnek a rovás terjesztésében.

 

Ép test, ép lélek, egészséges nemzettudat

Nemzeti írásunk használatának terjedésével egyre több helyen jelenik meg a sportéletben a rovás. Néhol még díszítésként és jelképként, de egyre több helyen funkcionális szerepet is betölt a rovásos felirat, vagy szöveg.

Eddig egy-egy sportoló vagy csapat vállalta fel kulturális örökségünk ápolását, most azonban egy egész szövetség – a Magyar Erős Ember Szövetség – mutatott példát. A szervezet elnökét, Darázs Ádámot kérdeztük a rovás és a sport kapcsolatáról.alt

A sport hagyományápolás és jövőépítés egyben

Néhány szóban megismerhetjük-e sportágat, a szövetséget?

Mint szövetség 1998 óta működünk, fő célunk természetesen az Erős Ember Versenyek szervezése és az utánpótlás nevelés mellett a legjobbjaink nemzetközi porondra kijutásának segítése. Jelenleg 4 kategóriában zajlanak a versenyeink: Tehetségkutató (Újonc), II.osztály, I.osztály, Nemzetközi osztály. Éves szinten a Kárpát-medencében 50-60körüli rendezvényünk van. Nagyon örülünk annak, hogy a versenyeinken a határon túli magyar versenyzők is egyre többet szerepelnek elsősorban Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból.

Az Erős Ember Versenyek mellett részt veszünk a Skót Felföldi Játékokban is, mely a mai modern erős ember sport ősének tekinthető, és már közel 1000 éve kerülnek megrendezésre. Számunkra is nagyon fontos a tradíciók teljes tiszteletben tartása, hiszen Skóciában a már több száz éve változatlan versenyszámokban a minden atléta számára kötelező skót szoknyában “kiltben” kell versenyezni.alt

Hol tanultad és mióta ismered a rovást?

Talán 20 évvel ezelőtt találkoztam először a rovásírással, de azóta is folyamatosan olvasok róla és érdekelnek a kapcsolódó hírek is. Írni és olvasni is tudom, de természetesen a gyakorlásra azért még szükség van.

Miként jutott eszedbe a rovás alkalmazása a mezen?

Sportolóként külföldön járva, más nemzetek sportolóinál nagyon sokszor láttam (skandináv és lengyel atlétáknál főleg), hogy nem az angol változatot használták az országnév megjelenítésénél, hanem anyanyelvükön írták ki azt. Ez adta az ötletet, hogy “Magyarország” legyen a hivatalos mezünkön, s a rovásírás ugyanezen ok miatt került fel rá.

Mi a véleményed a rovás korszerű, mindennapi alkalmazásáról?

A hagyományainkat mindenképp ápolni, gondozni kell. Mindig öröm számomra, hogy egyre több helyen látok rovásírást a sportban és a mindennapi élet más területein.

Lehet-e szerepe a rovásnak a sportban, sportdiplomáciában, országimázsban?

A sporthoz szorosan kapcsolódik az országimázs építése, hiszen atlétáinkat külföldön is ismerik és a róluk kialakított kép az ország képe egyben. Remélem, hogy a rovásírás használata – mint hagyománytisztelet – is egyre több helyen kap szerepet ebben.

Mik a terveid a rovással kapcsolatban?

Szeretnénk több helyen szerepeltetni a szövetségünkkel kapcsolatos megjelenésben, dolgokban a rovásírást. Például az idei év egyik kiemelt rendezvényén is, amely a május 12-i székelyudvarhelyi Székely Nagydíj 2013 lesz.

Szerinted mi lesz a rovással 10 év múlva?

Remélem, 10év múlva még jobb lesz a helyzet a rovással kapcsolatban mint 10 évvel ezelőtt, s talán akkor már kérdésre sem lesz érdemes, ha valakin rovásfeliratot látnak.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share