Rovás tetoválás – hibásan

A vállalkozóbb kedvűek saját bőrükön is viselhetik őseink írását – de nem mindegy, mit varratnak bele örökre…

Tetoválás

“Egy kedves ismerősöm barátja és barátnője jött tegnap tetováltatni két rovásírásos kifejezést. Mindketten elhunyt barátaiknak szándékoznak emléket állítani ezzel a rovássos tetoválással.”

“álmodj ébren” – viszont az “á” betű helyett az AND rovásjel szerepel

“nem remegek”

(Blogspot – eredeti blog)

 

Első lépés – betűk megtanulása

Fontos szabály, hogy aki leír valamit rovással, az tudja, mit írt le, milyen abc-t használ. Az alábbi esetben az történt, hogy elővették a gép billentyűzetét s a következő feliratot pötyögték be: “Álmodj ébren”.

Ezt a rovás fonttal jelenítették meg, amely így működik: a karakterek billentyűkiosztása mögött nem mindig a billentyűnek megfelelő jel található. A standard billentyűzetkiosztásnál a q, w, ü, ó, ú, é, á, ű, í  latin-betűs billentyű mögött más rovásjelek (a ritkán használt bogárjelek) vannak, mint ami a billentyűzeten szerepel. Így a nagy Á betűt lenyomva kapták meg  az  ‘AND’ bogárjelet. Ezt kinyomtatták és odaadták a tetoválónak, aki szintén nem észlelte a hibás betűt. A jelenleg használt rovásfontok mindegyike ugyanazt a billentyűzetkiosztást használja (lásd alábbi táblázat), így az “á” rovásbetűt úgy kapjuk meg, hogy a latin “A” betűt nyomjuk meg. Ez azért van így, mert két évtizeddel ezelőtt még az angol billentyűkiosztás volt elterjedtebb, tehát az volt a kódkiosztás kiinduló pontja.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share