Ürügy a rovástábla ellen

Méltatlan gáncsoskodásba fordult a rovástábla ügye Nagykőrösön. Martfű és Albertirsa után újabb település a szégyenpadon, miközben több mint 100 helyen már van egységes tábla. Frissítve.

 

A rovástábla egyben oktatási eszköz is

Az egységes rovástáblák megállíthatatlanul terjednek a Kárpát-medencében, a többség örömére. Sajnos azonban mindig akadnak olyanok, akik párpolitikai indíttatásból, vagy csak személyes ellenszenvből akadályozzák a folyamatot. Mindezt úgy, hogy közben sem joguk nincs hozzá, sem pedig anyagilag nem érinti őket az ügy. Az egységes székely-magyar rovásos helynévtáblák engedélyezése nem az önkormányzatok hatásköre, a “tudomásulvételi nyilatkozat” kérése csak gesztus a táblaállítási rendszer működtetői részéről, mellyel eddig Martfű, Albertirsa és most Nagykőrös vezetői éltek vissza.

Az ürügy most az, hogy a kezdeményező sem ismeri kielégítően nemzeti írásunkat. Pedig ez még egy ok arra, hogy álljon a tábla, s minél több nagykőrösi polgár ismerhesse meg a városának nevét ősei írásával. Természetesen ez kiemelten vonatkozik az ötletgazdára, akinek kezdeményezése bár tiszteletre méltó, saját magának kellene élenjárnia a jó példával.

Nem állítanak rovásírásos helynévtáblát

Nem állítanak rovásírásos helységnévtáblát Nagykőrös határában, mivel a fideszes többségű képviselő-testület elutasította az ötletet.

A táblák kihelyezéséhez Dénes Dénes jobbikos települési képviselő kérte a legutóbbi ülésen a szenátus hozzájárulását. Közölte: a székely rovásokkal feliratozott táblák elkészültek, a közútkezelőnek nincs ellenvetése kihelyezésüket illetően, már csak az önkormányzati jóváhagyás szükséges. Válaszul Körtvélyesi Attila alpolgármester átadott Dénes Dénesnek három rovással írt szavakat tartalmazó papírlapot és felkérte, hogy mutassa fel, melyikre jegyezték Nagykőrös nevét.

A képviselőnek nem sikerült kiválasztania. ? Ha ön sem tudja elolvasni, akkor kinek állítjuk? Akár latinul is kiírhatnánk. Nem látom a tábla kihelyezésének célját, értelmét – jegyezte meg az alpolgármester. Ezt követően a képviselő-testület leszavazta az indítványt. Egyébként Nagykőrös a második település az országban, ahol nem engedték a helyi döntéhozók rovásírásos helységnévtáblák kihelyezését.

(Baon.hu – eredeti cikk)

Frissítés 1: 

A BAON egyik hozzászólója közli az alábbi dokumentumot: “Nemcsak a jobbikos képviselő sem tud írni és olvasni, hanem az Önkormányzati ügyintéző. A helyiség és helység között nem tud különbséget tenni.”

Frissítés 2:

Hunhír.info kommentár:

Nem kételkedünk a jobbikos képviselő jó szándékában, és személyében sem marasztaljuk el azért, mert behúzhatták a csőbe. Ez az egész história valójában egy “szélsőjobbos tünetegyüttes” rajzolata. Amikor divat lesz valamiből, aminek a felszín helyett sokkal nagyobb tartalmat kéne adni. Ez a radikáloldal egyik gyermekbetegsége. Ha kell, ha nem, jön elő a Szent Korona Tan, a rovásírás, a sok különféle származáselmélet úgy, hogy lassan már azt hiszi egy nemzeti oldalbeli: elég, ha ezeket a varázsszavakat kimondja, már le is tudja hengerelni a vitapartnert. De csak a varászszavakat szajkózza, mélyebb tudása, ismeretanyaga nincsen az adott témákból. Leginkább a mögöttes tartalmat hiányoljuk sok, a Jobbikkal, vagy a nemzeti oldallal kapcsolatos cselekedetekből, megnyilvánulásokból. Valamint az alapot, hogy a párt, illetve a hivatalos nemzeti oldal nem a székely rendtartás alapján épül fel.

Évszázadokkal ezelőtt már tudták: egy társadalmi, politikai erő, csoport esetében nem az alulról jövő felépülés az első számú meghatározó és rendező elv, hanem hogy mindenki azt a posztot tölthesse be, amelyre tudása, szakértelme, cselekedetei alapján alkalmas. Amíg ezen a téren sem áll helyre a rend, addig a követ csak tovább görgetni lehet, de felemelni soha.

(hunhir.info)

Frissítés 3

Olvasónktól kaptuk a beszkennelt Kőrösi Újság 2011.10.04-i számát, amelyben szerepel egy kép a kérdéses rovásfeliratokról. Ugyanakkor a cikkből kiderül, a rovástáblát elutasító Fideszes képviselők irodájában is ott díszeleg az “Isten hozta!” felirat – rovással…

Kőrösi Újság képe az ülésen bemutatott rovásfeliratokról.
Felülről lefelé a következő három felirat látható rovással:
Arany János, Cegléd, Nagykőrős.

 

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share