Rovástábla – RTL Klub

A fősodratú média nyári rovástáblás híreinek szezonja augusztus első hete. A Duna TV, RTL Klub, Szolnok TV, Somogy TV, valamint az Index és a Barikád híradásai tükrözik az érdeklődést.

 

RTL híradó (2011.08.07): Rovott jövőjű helységnevek (Itt)

Szinte pontosan egy évvel az egységes rovásos helynévtáblák állításának kezdete után érte el a mozgalom a “fősodratú” média ingerküszöbét. Sajnos sok esetben még mindig a semleges állásponthoz képest negatív irányból közelítik meg a kérdést, de nyílt ellenségeskedésnek már nincs nyoma az amúgy egyre tárgyilagosabb híradásokban.

Kaposfő ?új bemutatkozását? vegyesen fogadták a helybeliek

Egyre több az országban a rovásírásos helységnévtábla. Az RTL Híradó által megkérdezett települések lakói vegyesen fogadták az új kezdeményezést. A táblaállításokat szervező Rovás Alapítvány már több mint 80 település 200 helységnévtábláját gyártatta le az elmúlt hónapokban.

Zöld keretben piros betűk: a legtöbben csak ennyit látnak a táblából, amikor elmennek mellette.

– ?Szerintem fölösleges volt. Úgyse tudja senki elolvasni.?

Kaposfő rovásírással készült helységnévtábláját nemrégiben helyezték ki a falu határába.

– ?Többen megkérdezték, hogy ez valami keleti vagy kínai írásjellel van Kaposfő neve kiírva. S akkor mondtuk, hogy nem, hanem egy ez régi magyar rovásírásos felirat.?

A Somogy megyei település polgármestere azt mondja: a szomszédos településről jött a kezdeményezés, hogy itt is kitegyék a rovásírásos táblát.

– ?Először azt kértem, hogy kérek egy-két gondolkodási időt, hogy átnézzem. Mindenképpen azt kértem, hogy ennek semmiféle politikai felhangja ne legyen. Az a politikai semlegesség, a mi a település életében tapasztalható volt, azt szeretném, hogy a következő időszakban is megmaradjon? – mondta Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere.

A polgármester is még csak ismerkedik az írásjelekkel, de azt már megtanulta, hogy jobbról balra  kell olvasni a rovásírást. A tábla fogadtatása vegyes volt a falubeliek között, de már megszokták.

– ?Volt aki örült a kezdeményezésnek, volt aki rosszallását fejezte ki, a többség úgy érzem semleges ebben a dologban? – tette hozzá a polgármester.

– ?Én nem tudom, hogy ennek mi a jelentősége.?

– ?Nekem ez tetszik. Nem a megszokott dolog, legyen újdonság.?

A táblaállítások a Rovás Alapítványhoz köthetők. Eddig már több mint 80 település névtábláját gyártották le, a költségeket viszont helyi támogatók állják. Mint mondják, nincs politikai üzenetük, egyszerűen a magyar hagyományokat szeretnék feleleveníteni. S ez ellen még az adott önkormányzat sem sokat tehet.

– ?Jogilag az helyzet, hogy az adott útrész, ahol a tábla elhelyezésre került, az valóban a közút hatáskörébe tartozik és ahhoz az önkormányzatnak valójában jogilag nincs sok
tennivalója? – mondta Rumi Tamás, a Rovás Alapítvány kurátora.

Tehát ha egy önkormányzatnak esetleg nem tetszene a település határába kikerülő rovásírásos tábla, legfeljebb a közútkezelőhöz fordulhat panaszával, amely eldönti, hogy figyelembe veszi-e a tiltakozást, vagy nem.

(Forrás: RTL Híradó – Somlai Adrienn – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share