RTL klubon a rovás!

A somogyfajszi pajzs megsemmisítésének híre elérte az RTL klub ingerküszöbét is, “értékes ősmagyar jelképet loptak” címmel elismerik, hogy egyáltalán van ősmagyar jelkép is.

 

Rovásemlék elleni bűntény

A sajtótörténeti esemény nyilván nem függ össze a kormányváltással… most már az RTL-en is helyt adnak a magyar jelképekkel kapcsolatos híreknek.

Részletek a hírből:
 
“Legalább hatan kellettek hozzá, hogy le tudják emelni azt a bronz műalkotást, amelyet a somogyfajszi őskohó múzeum udvaráról loptak el. A tömör bronz pajzs több mint másfél millió forintot ér, ősi motívumok és rovásírás is van rajta.”

?Akkora súlya volt ennek, hogy valami fantasztikus, legalább hat ember kellett hozzá ugye, mert csapokon volt felfüggesztve.?

“Az őskohászati múzeum bejárata mellett állították ki a 1 méter magas és 80 centiméter széles tömör bronz tarsolyt. A napokban azonban ellopták. Mérete és súlya miatt valószínűleg a kerítés alatt tuszkolták ki. Ebben az évben nem ez volt az első eset, hogy eltűnt valami a múzeumból.”

?Vélhetően ugyanaz a társaság, aki újfent visszatért ide a múzeumba, hiszen körülbelül egy hónappal ezelőtt, az egyik vitrinnek a tartalmát, gyönyörű ötvös munkákat, vereteket vittek el? – mondta Sonkoly Ágnes múzeumigazgató. A műalkotás közepén egy életfa, két szélén egy-egy mezopotámiai oroszlán van. A hátulja rovásírással van díszítve. A rendőrség keresi a bronz tarsolyt és azokat is, akik ellopták. Az önkormányzat őrszolgálatot állított fel, hogy elkerüljék a további lopásokat. Két településőr naponta többször is végigjárja a környéket.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share