Divat lett a rovás – Somogy TV

Országos hír az egységes rovástáblák állítása. Egyre több média érdeklődik a helyszíneken is. A Somogy TV Koppány országában készített riportot:  Hiradórészlet 21:10-től.

 

Vegyes a fogadtatás, de ellenérzés nincs…

Egyre több rovásírásos helységnévtábla jelenik meg a települések határában. Somogyban még csak Kaposmérő, Kaposfő, Kereki és Kaposvár büszkélkedhet táblákkal, de Csurgón is folynak előkészületek – tudtuk meg. A Rovás Alapítvány azt szeretné, ha a névtáblák megjelenését még véletlenül sem tartanák a lakosok politikai akciónak.

A rovásírást jobbról balra kell olvasni. Somogyban négy településen olvashatják az utazók, hova is érkeztek. A Kaposmérői lakosok örülnek, hogy náluk avatták az első táblát Somogyban.

Pap Etelka:
– Valamikor az őseink így írtak, és nagyon jó, hogy ezt tudják a mai fiatalok és a gyerekeink is.

László:
– Nagyon jó, hogy felelevenítik az ilyen dolgokat is, méghozzá a községünknek a szélén a falujelző tábláknak a jelzésével, fölírásával.

Kaposfőn is őrzik őseink emlékét. A polgármester szerint kettős érzéssel fogadták a helyiek a táblákat.

Sztányi József polgármester, Kaposfő:
– Visszajelzések alapján megosztja a települést. Van, aki örül neki, van egy másik rész, aki semleges ezzel kapcsolatban, és van egy harmadik réteg, aki azt mondta, hogy miért kellett ezt a táblát elhelyezni. Tudjuk azt, hogy Kaposfő sváb település, így felvetették azt is, hogy miért nincs kiírva németül is a település neve.

Németnek nem, más nyelvűnek viszont már nézték páran a rovásírásos táblát – folytatja a település első embere

Sztányi József:
– Az ismerősöm felhívott, hogy telefonon megkeresték, hogy kínai vonatkozása van-e a településnek, mert, mintha kínaiul lenne kiírva a település neve.

Bizony, nem mindenki tudta rögtön, mit is jelöl a tábla a Kaposfő határában.

Sárdi Renáta:
Örülök neki, hogy kint van. Először furcsálltam, hogy, mi ez.
– Tudtad, hogy mit jelent?
– Először nem, később már igen, mivel a táblán volt, rájöttem, hogy mi.

Egy idős hölgy szerint emeli a színvonalat.

Vanda:
Nekem nem tetszik.
– Miért nem, azért mert nem lehet elsőre érteni?
Nem, nem azért.
– Akkor miért nem?
Azért, mert szerintem ez egy hülye divathóbort.

A fogadtatás valóban vegyes, komoly ellenérzést viszont senkiben nem váltott ki a tábla – mondják a járókelők.

A Rovás Alapítvány azt szeretné, ha minél több helyen lenne így is olvasható a települések neve, egységes rendszert is kidolgoztak elhelyezésükre. A közúti táblaállítás szabályai szerint a tájékoztató-reklám tábla kategóriába tartoznak, áruk pár ezer forintnál kezdődik, az önkormányzatok pedig nem vétózhatják meg felállításukat. Törekednek a rendezett kinézetre is, amitől a somogyi táblák sem térnek el. Az engedélykérő lehet önkormányzat, magán- vagy jogi személy egyaránt.

 (Somogy TV, Híradóképes beszámoló 21:10-től)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share