Japán TV – … és újra rovás

Több mint egy éve adtak hírt íráskultúránkról a japán állami TV-ben. Azóta változatlanul téma a székely-magyar rovás a felkelő nap országának sajtójában, TV-jében. Most Bugac rovásos táblája kerül filmbe.

 

Rovás a japán TV-ben – sokadjára…

A japán állami televízió, az NHK által készített kisfilm talán a világon az első volt, amely rovásműveltség magyarországi jelenéről tudósított 2010 januárjában (cikk itt). A “Jó reggelt, Japán” című népszerű reggeli műsorban leadott “Világhírek” között szereplő tudósítás mindössze 4 perc, de a mai napig vezeti a rovás, rovásírás témájú tartalmak listáját a népszerű YouTube megosztón. Sőt, az eredeti változat előkelő helyen szerepel japán nyelvű  “Magyarország” kulcsszóra történő kereséseknél.

Majd még ugyanabban az évben az Aomori TV filmjében jelent meg nemzeti írásunk. A forgatócsoport már ismerte a székely-magyar rovást az NHK Japán Állami TV által készített filmből, így Egerben is különös figyelemmel kísérte a rovás-műveltség elemeit, melyek közül felvételre került a rovásos egri városkapu, Simon József borainak címkéi, az Egri csillagok rováskiadása és a Napi Gazdaság rovásos cikke is.

Idén pedig május 9 és 17 között a BS-TBS, népszerű kereskedelmi csatorna forgatott Magyarországon “Buszos útinapló” címmel, melyből többrészes film készül és kerül sugárzásra augusztusban. A négy forgatási helyszín egyike Bugac volt, ahol magyar állatfajok felvétele folyamán a kistelepülésről megtudhatták, hogy a Kurultáj 2010 helyszíne volt és természetesen érdeklődéssel filmezték a település rovásos helynévtábláját is.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share