Rovás és politika

Szakács Gábor, a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetője a világhálón több helyen megjelent nyilatkozatában elhatárolódott a Jobbik részvételétől a rovásműveltség ápolásában.

Elhatárolódás is meg nem is 

A Forrai Sándor Rovásíró Kör nevében Szakács Gábor a világhálón több helyen megjelentetett nyilatkozatában kifogásolta a Jobbik részvételét a rovásműveltség képviseletében. Élesen bírálta Szegedi Csanád a párt EU-parlamenti képviselőjét is – bár a meghívó szerint Zugló városrészben avatásra kerülő rovásos üdvözlőtáblák március 9-i avatásán közvetlenül Szegedi Csanád ünnepi beszéde előtt Szakács Gábor műsorszáma lesz hallható.

Szakács Gábor: Nyilatkozat (Elhatárolódás a Jobbiktól)

2011 februárjában Vona Gábor a Jobbik elnökeként és a párt nevében több rovásfeliratos településtáblát avatott, majd Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, EP-képviselő sajtóközleményben tudatta a következőt: A Jobbik meghirdeti a rovásfeliratos településtábla avatási mozgalmat, a miskolcit szándékosan időzítette a kommunizmus áldozatainak február 25-i emléknapjára, egyben kezdeményezi, hogy a “hun-magyar rovásírás része legyen az általános iskolai oktatásnak”. Ezzel pártpolitikai szintre emelte a rovásírást.

Mivel a Forrai Sándor Rovásíró Kör 2004-es megalakulásától kezdve nemzeti ügynek, egyben pártsemlegesnek tekinti a rovásírás terjesztését, lehetséges beemelését az iskolai oktatásba, ezen dolgozik, egyeztet a szaktárcával, elfogadhatatlannak tartja a Jobbiktól ezen ügy kisajátítását, valamint megszokott politikai hangoskodásának kiterjesztését erre az oktatási területre, ezért magát attól elhatárolja.

Budapest, 2011. február 26.

Szakács Gábor, a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetője  (szakacs.gabor@interware.hu és szaki1@interware.hu)

————

Indoklás

A rovásírás, mint a műveltség egyik, de annál meghatározóbb része, nem lehet pártpolitikai csatározások tárgya. Ez ahhoz hasonlítana, mintha az egyik párt a 2×2=4 képletet tűzné zászlajára, a másik a 2×2=5 változatot és nyilvánosan szidalmazni kezdené egymást. Ez a képtelen helyzet Magyarországon mégis lehetséges. A már említett, pártoktól független rovásfeliratos településtábla állító mozgalmat Vona Gábor pártelnök 2011. februárjában Jobbik pártprogramként hirdeti és maga is a párt nevében tartott avató beszédet. Ehhez jött Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, EP-képviselő 2011. február 25-i sajtóközleményben (alább olvasható !), amelyben leírja, hogy ?….a Jobbik kezdeményezi, hogy a hun-magyar rovásírás része legyen az általános iskolai oktatásnak, továbbá élvezzen alkotmányos védelmet is…”. Hozzáteszi, hogy a Jobbik azért avatott táblát Miskolcon február 25-én, mert az a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Ezzel a rovásírás elhallgatását egy szintre emeli a kommunizmus áldozataival, de ezzel az erővel megtehette volna olyan napokhoz is időzítve, amikor a népirtásokra, környezeti károkozásokra emlékezünk, mintha azoknak is köze lenne a rovásírás elhallgatásához.

A közlemény a teljes hozzá nem értésről tanúskodik és a párt eddigi handabandázásához hasonlóan dob be valamit a köztudatba, amelynek szakmai alapját akkor sem tudná biztosítani, ha valaki megkérdezné tagjaitól. Eközben nagyon jól tudja, hogy javaslatát ebben a formában nem fogják elfogadni, ezért ezt a továbbiakban hosszú időn át lobogtathatja, mint rajta kívül álló okokból meg nem valósulhatott nemzeti törekvést. Mindeközben fogalma sincs arról, hogy mi minden történt az a rovásírás elfogadtatása terén, amelyek nyilvánosságra hozatalára egyelőre nem jött el az idő. A tárgyalások részleteit megfontolt ember menetközben soha nem teszi közzé. Azt azonban elérheti a Jobbik tartalmi háttér nélküli hangoskodása, hogy látva a politikai síkra terelést, a rovásírásra befogadó képes, döntéshelyzetben lévő személyek és szervezetek, tudományos intézmények úgy érezhetik, hogy az eddigi tárgyalások során becsapták őket és elállhatnak a megegyezés további folytatásától. És akkor még nem szóltunk arról, hogy a rovásírás valamely párthoz kötése azonnali szembenállást vált ki a politikailag ellentétes nézeteket vallókkal, akik majd mindent megtesznek a terjesztés megakadályozására.

Aki tehát ebből saját maga politikai tőkéjét kívánja kovácsolni lerombolva az eddig elért eredményeket, óriási károkat okoz, hiába hirdeti nemzetinek magát.

(Polgár Info – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share