Hazanéző – 20. évforduló

Korond, sóvidéki nagyközség szellemi életében fontos szerepet tölt be a Hazanéző című folyóirat. Az értékelő olvasói levél a rovás témakörét is a község szellemi-természeti környezetének részeként említi.

 

Hazanéző – olvasói levél a 20. évfordulóra

 

Kivételes szervezőerő hozta létre, és tartotta életben húsz éven át. Korondon, ebben a székely nagyközségben volt olyan értelmiségi réteg, amely támogatta Ambrus Lajos tanár, főszerkesztő elképzeléseit, gondolatait, javaslatait, szervezőmunkáját. Húsz éven át sikerült folyamatosan sóvidéki, székelyföldi tanulmányokat, költői-írói alkotásokat, természettudományi, néprajzi írásokat és kézműves alkotások színes vagy fekete-fehér fényképeinek hosszú sorát közzétenni. A szerkesztők gondoskodtak a folyóirat megnyerő, tetszetős kivitelezéséről, a közlemények olvasmányosságáról s ugyanakkor szakmai megbízhatóságáról. A főszerkesztő nyitott volt az olyan szerzői ajánlatokra, amelyek magvas gondolatokat tartalmaztak a Sóvidékről meg a székelységről. Eleven kapcsolatot tartott fenn a tehetséges, hűséges munkatársakkal. 

Szerkesztői összejöveteleket, író-olvasó találkozókat szervezett távoli városok közönségével, ezáltal is növelve az olvasók táborát. A meghívott munkatársak beszéltek a folyóirat sajátosságairól, célkitűzéseiről, új munkatársakat nyertek meg egy vagy több ?székely téma? megírására, közzétételére. A Hazanéző felkarolta a sóvidéki képzőművészek alkotásait, nemcsak a nemzetközi hírű festőművészeket, szobrászokat, grafikusokat mutatta be, hanem a fiatal tehetségeket is. A lap sok országba eljutott – így a művészeket széles körben megismerték, gyönyörködhettek alkotásaikban.

Kellő gondot fordított a hagyományőrző, tehetséges korondi fazekasok bemutatására, stílusbeli sajátosságaik értékelésére. Támogatta Bandi Dezső iparművész korondi tanfolyamait, melyeken fiatalok sokaságát tanította a tálak, korsók, bokályok igényes formálására-díszítésére. Teret, helyet szentelt olyan szociológiai, néprajzi tanulmányoknak, amelyek részletezően bemutatták a nagyközségben zajló szociális, társadalmi változásokat (pl. harc a piacért, építkezési láz, a gazdagok-szegények arányának változásai, a pénzszerzés árnyoldalai stb.).

Hazanéző könyvsorozatot jelentetett meg, zömmel sóvidéki szerzők munkáiból, lehetőséget teremtve figyelemre méltó témák bővebb kifejtésére. Ezek a könyvek a mai olvasó elé tárták ősi mondáinkat, a székelymagyar rovásírás történetét, a Sóvidék növényvilágát, madárfajait, vadon élő és háziállatait stb. Mindezekért elismeréssel adózunk Ambrus Lajos főszerkesztőnek, a kutatóknak, elemzőknek, művészeknek, íróknak és költőknek. 

(E-népújság – Márton Béla tanár, Szováta – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share