Mandala és rovás az Őrségben

Miért vagyunk mi emberek, vajon mi értelme van az életünknek? Hogyan épül fel a világ? A mandalákat rovással is készítő Némedy Bernadette meglelte saját feleleteit.

 

Előző életek esszenciái – mandala és rovás

“Úgy jött, hogy megismerkedtem a párommal, aki viszont a buddhizmusban járatos, abból a hitvilágból sok mindent hozott magával. Továbbá közel került hozzá az ősi magyar rovásírás is. Sokat beszélgettünk, mire végül nyilvánvalóvá vált, hogy nekem mandala készítésével kell foglalkoznom. A megalkotása, de már önmagában a mandala nézése is segít a meditálásban.”

“Stresszoldó, megnyugtató, pihentető csinálni, szinte felfrissül az ember tőle. Az ősi, az eredeti tibeti motívumokhoz nyúltam vissza, melyek – többek között – az örökkévalóság, a tisztaság és a megingathatatlan egyensúly szimbólumai is. Amikor nemrégiben Budapesten tartott előadást a dalai láma, akkor előtte is ugyanilyen motivumokkal díszített lepel volt. Bandi férjem pedig kitalálta, hogy a mandalákra – a tibeti motívumok mellett – rovásírás is kerüljön. Persze továbbra is készítek olyanokat, melyeken nincsen rovásírás.”

Betti szenvedélyesen beszél a mandalákról, szinte izzik körülötte a levegő. Azt is megtudjuk, hogy az alapanyag a legtöbbször a legkülönfélébb méretű tölgyfa, de selyemre, üvegre is készülnek különféle – tibeti, illetve az ahhoz nagyon hasonló magyar (székely) rovásírásos – motívumok.

Van, aki még soha nem hallott mandaláról, de amikor meglátta, ösztönösen úgy érezte: feltöltődik. Más föléje teszi a kezét: neki erre van szüksége. Falra akasztott mandalától nyugodtabbak, derűsebbek lehetnek a helyiségben tartózkodók. Ahányféle ilyen-olyan forma, annyiféle a jelentésük. Egy tárgyon lévő alakzatok többfélét sugározhatnak: kitartás, gazdagság, türelem, önbizalom. Más verzióban: derűlátás, önbizalom, együttérzés, lazaság, alázat, elfogadás, elernyedés, megbocsátás, mértékletesség, következetesség, rugalmasság, bátorság, erő, harmónia. Valamennyi színnek is megvan a saját rezgése, illetve – természetesen – a saját jelentése. Ki-ki adott időszakban megérezheti: milyen színekre van leginkább szüksége. Személyre szóló változat is készülhet, radiesztéziai módszerrel – sugármérés segítségével – választhatók ki a mandalára festett fogalmak és színek.

Némedy Betti hangsúlyozza: Az út a cél. Itt és most. Azaz a jelenben levés. A mostot kell megéléni, nem aggódni a jövőért, nem rágódni a múlton …

(Vasnépe: eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share