Rováskártya – védett madarak

Nemzeti írásunk nem csak tankönyvben, táblákon és díszítésben van jelen, hanem a játékok világában is. A rováskártya sorozat 1. része a védett magyar madarakat ismertető taneszközként is használható.

 

Rováskártya 1. – Védett magyar madarak

Eddig egyedülálló rovásos játék jelent meg a 2009-es év végén. A népszerű emlékezőtehetség-fejlesztő kártyák mintájára tervezett, magas színvonalon kivitelezett játék nagy érdeklődésre tart számot, sőt a kártyajétékok gyűjtői igazi különlegességként tartják számon. A Rovás Infó a két alkotót – Rumi Tamást és Sípos Lászlót kérdezte a rováskártya megszületéséről.

 

Hogy alakult ki az ötlet, hogy rovással kártyajáték is készüljön?

RT: Most már elég sok szakkönyv, tankönyv és ismeretterjesztő anyag van nemzeti írásunkról, de a “belépő szint”-en a rovás játszva történő elsajátításához alig találni taneszközt, vagy játékot. Olyan megoldást kerestünk, ami kortól függetlenül, közös játékélménnyel segíti a rovás megismerését. Így találtunk a “memória-kártyákra”, amelyek elég népszerűek még úgy is, hogy nagyon sok együgyű tartalom található közöttük.

Miért pont a madarak kerültek a kártyára?

SL: Igyekeztünk olyan tartalmat keresni, ami egyrészt szellemiségében is közelebb áll az egészséges, természetes életszemlélethez, másrészt kötődik a nemzeti értékekhez, nem utolsó sorban pedig alkalmas a betűk bemutatására használat közben is. A kártyákon ugyanis nem kizárólag a kis- és nagybetűk találhatók meg – páronként latin betűvel és rovással – hanem ugyanígy a védett magyar madarak nevei is. A betűk rögtön egy-egy szóval és képpel társulva rögzülnek.

Nem nehéz ennyi madarat egyszerre megjegyezni?

RT: Mivel 45 rovásjelet mutat be a kártya, ugyanennyi madarat is meg lehet tanulni a játékkal. Bár nagyon jó minőségű, színes ábrázolások vannak a madarakról, tapasztalatlan szem számára elsőre nem egyszerű a feladat. Akárcsak a természetben, mondjuk az erdő mélyén vagy a fák között. A madarak nevei sokat segítenek a párok megtalálásában.

Mi mindenre jó még a kártya?

SL: A játék közben nem csak a madarakat lehet megismerni, de egyszerre sajátítható el a latin ABC, valamint a rovás kis- és nagybetű-készlete. Emellett a mással- és magánhangzók háttere színben eltér, ami újabb lehetőség az oktatási felhasználásra. A 45 pár pedig jóval több, mint a szokásos 30 párral készülő kártyák száma, így az emlékezőtehetség fejlesztése is magasabb színvonalú.

Lesz-e folytatása a sorozatnak?

RT: Igen, tervezzük a további kártyák elkészítését. A magyarországi állatvilágból az emlősök, halak, hüllők lehetnek a folytatás témái. Bízunk abban, hogy minél hamarabb kézbe vehetik az érdeklődők a sorozat újabb darabjait.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share