Lesz-e rovás emlékérme?

Nyilvános konzultációt hirdetett a Magyar Nemzeti Bank az új emlékérmékről. Vajon lesz-e rajtuk rovásírás? A Rovás Alapítvány nyílt levele pontos javaslatot tartalmaz.

 

Javaslat az MNB emlékérmékre vonatkozó nyilvános konzultáción – Legyen rajtuk rovás is!


2011. január 10. és 30. között zajlik az MNB által meghirdetett nyilvános konzultáció, melyre bárki beküldhet javaslatokat, véleményeket az előre meghatározott tematika alapján. A lehetőséget kihasználva a Rovás Alapítvány összeállított egy részletes javaslatot, melynek segítségével a Magyar Nemzeti Bank érmetervezői bizonyosan alkalmazni tudják majd a magyar nemzeti írást munkájukban. Ha akarják …

 

Felhívás a javaslat támogatására

A Rovás Alapítvány ezért a Rovás Infó segítségével felhívással fordul nemzeti írásunk ismerőihez, kedvelőihez, hogy vegyenek részt az MNB nyílt konzultációjában. Az egyéni javaslatok beadása mellett mindennek legyegyszerűbb módja, ha az MNB által megadott elérhetőségekre az alábbi nyílt levelet tartalmazó linket elküldik. Minél több helyről érkezik támogatás, annál valószínűbb a javaslat figyelembe vétele.

MNB elérhetőségek:

  • Levélben: Magyar Nemzeti BankKommunikáció, 1850 Budapest
  • Faxon: Magyar Nemzeti BankKommunikáció, Fax szám: 06-1-428-2569
  • Elektronikus levélben: kommunikacio@mnb.hu

Nyílt levél – Javaslat

 

Tisztelt MNB!

 

A Rovás Alapítvány a melléklet szerint javaslatot tesz a székely-magyar rovás alkalmazására nem csak a 2012. évi emlékérme-kibocsátást, hanem a jövőbeli pénz- és emlékérme-tervezést illetően is. Bízunk abban, hogy a világ nem túl számos korszerű, ma is élő írásának egyike méltó eleme lesz a nemzetközileg elismert magyar pénzérme- és bankjegytervezés formavilágának, amellyel egyúttal a komoly numizmatikai örökségünket is felidézhetjük. 

Indoklás:

A székely-magyar rovás a magyarság és az egész emberiség egyetemes kulturális örökségének része. Nemzeti írásunk nem kizárólag egy jelsor vagy írásmód, hanem gondolat- és formavilágával, logikai rendszerével a magyar műveltség, a szellemi élet minden részével szerves egységben van.  

A rováskultúra a jelenben is él, mindennapi alkalmazása megállíthatatlanul terjed, ösztönzőleg hat nem csak a kultúra, de az oktatás és a gazdasági élet különböző területeire is. Küszöbön áll az a technológiai áttörés, mely az egyre növekvő felhasználói kör nyomására a rovás nemzetközi számítógépes szabványosításához vezet, lehetővé téve a teljes körű digitális használatot is.

A székely-magyar rovásműveltség egyre nagyobb figyelmet kap a nemzetközi tudományos élet mellett a korszerű tartalomfejlesztési iparban és a médiában. Ezt a folyamatot erősítheti, egészítheti ki az MNB a rovás alkalmazásával a tematikai tervek megvalósításában.

 

Jelen javaslatunkat a Kárpát-medence rovó társadalma számára nyílt levél formájában tesszük közzé és kérjük támogatását a nyílt konzultációban. Munkájukhoz sok sikert kívánunk és bármikor szívesen állunk rendelkezésükre szakmai tanácsadással.

 

Tisztelettel,

Rovás Alapítvány


Kárpát-medence, Szolnok, 2011. január 21.


Melléklet: Tartalmi és alkalmazási javaslatok:

 

 

9. ?Nagy magyar földrajztudósok, utazók? ezüst emlékérme sorozat: Stein Aurél születésének 150. évfordulója

Stein Aurél talált többek között Hotanban és Dunhuangban végzett ásatásain fedezett fel V-VI. századból származó fára, bőrre és papírra rótt tohár, szogd és ótörök feliratokat, könyveket. Munkásságával nem csak a földrajz- és régészettudomány, hanem a rováskutatás fejlődéséhez is hozzájárult.

11. ?A Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulója? színesfém emlékérme

A Cserkészszövetség megalakulásától fogva ápolja a székely-magyar rovásműveltséget. Ennek példája, hogy a Cserkészszövetség mind a múltban, mind a jelenben kiemelkedő hangsúllyal alkalmazza a magyar cserkészek képzésében a rovásírást.

12. A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató színesfém sorozat:
?Masat-1-Magyarország első műholdja?

Az első űr-rovás emlékünk (a műhold emblématerve) a MASAT-1-hez kapcsolódik. Charles Simonyi a MASAT-1 emblématervét is felvitte az űrbe, majd a Nemzetközi Űrállomás pecsétjével és aláírásával hitelesítette a latin és rovásfeliratos lapot.

13. ?Magyar népszokások, hagyományaink? színesfém emlékérme sorozat

Ehhez a témához szinte nem is szükségeltetik magyarázat, hiszen a magyar népszokások és hagyományok szerves része a rovásműveltség. Ennek példái a rovott fejfáktól és templomfeliratoktól (közismert példája az énlakai templom rovásfeliratos kazettája az ?Egy az isten ?? feliratával) a népművészet és népi díszítőművészeten át mindenhol fellelhetők. De az állattenyésztéshez kapcsolódóan az alföldi ki- és behajtási ünnepeken egészen a 60-as évekig élt a pásztorok botrovása (az állatok számon tartására), mely hagyomány néhány éve újraéledt.

 

Alkalmazási Javaslatok:

A fenti tartalmi javaslatokon túl csak címszavakban szeretnénk ötletet adni a rovásjelek felhasználási módjára, mely a tematikus kötelezettségek és a tervezői szabadság keretein belül adnak lehetőséget az alkalmazásra.

– rovásjel alkalmazása ellenőrzőjegyként (szigla)

– rovásfelirat alkalmazása (MASAT-1, Stein Aurél)

– téma monogramja rovással CSSZ (cserkészszövetség) vagy ligatúrával

– témához kapcsolódó rovásemlék (pl. halasi pásztorbot, énlakai kazetta, etc.) ábrázolása

 

(Rovás Info, MNB, a bélyegképen látható régi érme tulajdonosa Tóth Sándor)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share