Antiskola: újabb hibák

alt

Az Antiskola nevű honlap rendszeresen ferdíti a magyar nyelvtörténetet. Újabb téveszmékkel próbálják a rovásműveltség jelentőségét kicsinyíteni.

 

Magyar hang- és szótörténet 

Nem régen került a látókörbe az Antiskola nevű – elvileg a diákok felkészülését segítő – honlap. A rovásírásról készült szakmailag gyenge és erősen hiányos szócikke után a hangtörténet szócikkben bukkant fel a rovás. A szakmai tudás, a szócikk minősége sajnos változatlanul nagyon halovány:

“A magyar nyelv honfoglalással kezdődő szakaszát másképpen nyelvemlékes kornak is szoktuk nevezni. A honfoglaló magyarok az írás ismeretét magukkal hozták. Ez a kezdetleges türk eredetű rovásírás azonban nem volt alkalmas hosszabb szövegek lejegyzésére. A XI. században honosodott meg a latin betűs írás. Az általános ekkor még ugyan a latin nyelv volt, de gyakran magyar szavak, szókapcsolatok leírására is sor került. A nyelvemlékek különböző fajtái, szórványemlékek, glosszák, szójegyzékek, rövidebb szövegek (Halotti beszéd, Ómagyar Mária-siralom, Königsbergi töredék) fontos források, de túlságosan szűkszavúak.”

(Antiiskola – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share